Zlatan: Min stora passion

Han är vår bäste fotbollsspelare genom alla tider och Sveriges lagkapten. I fotbolls- EM bär Zlatan Sverige på sina axlar som lagets stora ledare och överlägset mest lysande stjärna.
– Jag vill skapa historia, säger vår fotbollskung.

”Jag kom hit som en kung och lämnar som en legend”, förkunnade Zlatan vid PSG:s avslutningsföreställning för en månad sedan. I 89:e minuten gjorde han sitt andra mål i sin sista match för klubben. Det innebar mål nummer 38 under säsongen, vilket gjorde honom till PSG:s främste målskytt genom alla tider.
– Det här var det perfekta slutet, säger Zlatan som trots att han är 34 år har visat upp sin livs form det gångna året.

Magiskt avslut
Efter att ha dominerat i Frankrike i fyra år hyllades Zlatan på hemmaarenan Stade de France av publiken, laget och Frankrikes president Francois Hollande.
– Det var magiskt, det går inte att beskriva. Jag fick bästa avslutet man kan få. Varför jag fick det var för att man visste att jag skulle lämna. De andra gångerna har jag lämnat efter säsongen. Allting var på topp och jag fick slå det där rekordet och flera andra rekord under säsongen. Jag tror jag kommer förstå det ännu bättre när jag slutat spela fotboll. Vad klubben gjorde för mig och vad spelarna gjorde, säger han.

Nya äventyr 
När han såg reaktionerna från spelarna och alla runt omkring laget förstod han uppskattningen av det han gjort i PSG under de fyra åren.
– När professionella spelare, på den nivån, kommer fram till mig och börjar gråta. Det går inte att beskriva. Det är kärlek med passion. Det är det som gör det jobbigt att lämna PSG. Laget kommer alltid vara kvar i hjärtat och jag kommer aldrig glömma det. Men livet går vidare och man måste ta nya utmaningar och det har jag alltid gjort. Jag gillar att söka nya äventyr och nya kickar. Det kändes som att det var rätt tid att gå vidare, säger Zlatan.

Den stora kärleken
Fotbollen har betytt allt för Zlatan, sedan han var en liten pojke och fram till idag. Därför vill han dela med sig av kärleken för sin sport.
– Fotboll för mig är min passion. Absolut. Det är det jag vill utföra, det är det jag vill göra, det är det jag vill skapa. Jag vill skapa historia med min fotboll. Jag tror att jag blivit bättre och bättre för varje år som har gått. När jag spelar på plan vill jag dela ut mycket kärlek och glädje. Adrenalin, energi och motivation. Det där som kan göra ett barn eller en ungdom där ute till något bättre, säger han.

Allt kan hända
Nu är han tillbaka i Frankrike för att leda svenska landslaget i sommarens fotbollsfest.
– Jag känner mig stark och tar med mig säsongen jag gjort. Jag har varit med länge och har varit med i slutspel tidigare, så jag vet vad jag behöver göra. Det är bara att njuta på plan, förbereda sig och må bra fysiskt. Resten löser sig, säger han. Zlatan är inte bara en fantastisk fotbollsspelare. Han har också vuxit som ledare, både i klubblaget och i landslaget. Med åren har han tagit ett allt större ansvar i rollen som lagkapten och sätter idag laget i första rummet. Teamet är det viktigaste.
– Jag hoppas att vi som lag kan prestera på topp. Det är det kollektiva som är det viktiga. Gör vi det bra som lag kan allt hända, säger han.

Segraren i EM
Det är många lag som utmanar om EM-titeln, det finns både givna guldfavoriter och flera starka utmanare.
– Det är svårt att tippa vem som vinner EM. Om inte vi vinner finns det flera outsiders, så vi får se. Det kommer bli spännande, säger Zlatan. Villa Aktuellts tips är att det ändå blir en lågoddsare som tar hem EM-bucklan på Stade de France i Paris den 10 juli. Vi tror att vi får se individuellt spelskickliga Spanien möta anfallsglada England i den första semifinalen 6 juli och att lagmaskinen Tyskland och hemmafavoriten Frankrike gör upp i den andra semifinalen 7 juli.

Foto: Bildbyrån

Poul Heie
Svenska fotbollslandslaget. Foto: Bildbyrån

Svenska fotbollslandslaget. Foto: Bildbyrån

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än