Vinterns belysningstrender

När mörkret smyger sig på kan vi lyfta inredningen med belysning och skapa en mer ombonad känsla. Trendexperten Stefan Nilsson kåserar om hur årets armaturer följer de utstakade trenderna.

Vi går in I en mörk säsong och äntligen får vi tända lite fler lampor. Och nu det väl dags att uppdatera med något nytt? Trenderna för hemmabelysning är tydliga. Det är fokus på lampor som ser ut som skulpturer och så klart på ny teknik.

Experimentlusta
För några år sen kom LED men det är bara början på vad som går att göra tekniskt med ljus. Experimentlustan har aldrig varit så stor som nu. Tydligast är kanske den stora satsningen från IKEA som gör hela paneler med ljus. Man kan så klart fästa dem direkt på väggen eller i taket så att det ger fin allmänbelysning men också använda dem som skåpsluckor. Tänk ett helt kök med luckor som ger mjukt och skönt ljus. Härligt. Men det finns också en massa annat. Tyska ljusformgivaren Ingo Maurer har tagit fram en textil som har små, små ljusdioder och som man kan hänga eller lägga så att själva armaturen får ett böljande, vackert uttryck.

Science fiction
I våras gick världens största belysningsmässa i Frankfurt och den heter Light & Building. Här kunde man verkligen se hur den här nästan science fictionliknande belysningen nu börjar ta plats. Det handlar om små armaturer som man kanske hänger i grupper eller kluster och om transparenta material som till exempel glas. På den här mässan talade man om att man ville ha armaturer som närmast smälte in i arkitekturen och inte tog plats. Inga överdrivna gester och nästan minimalistiskt.

Hantverkspjäser
Motsatsen till det minimalistiska är armaturer som tar plats ordentligt och blir till ordentliga skulpturer i rummet. Vi ser armaturer som ser ut som örnfötter och roliga figurer som bara tar plats. Här kan man så klart titta på lampor som ser ut som att de är rena hantverkspjäser. Det finns armaturer som har organiska referenser men också så klart historiska. Kanske inte en ny kandelaber utan snarare nya tolkningar av industriella armaturer. De industriella referenserna är tydliga. En rislampa men i ny tolkning, eller en fabrikslampa som har uppdaterats. SKARPA FÄRGER När vi talar om historiska referenser så kan man kanske ana att 60- och 70-talet är på gång. De keramiska lampfötterna passar utmärkt till mycket av den estetiken vi gillar just nu, men visst kan man även se inslag av plast och skarpa färger i orange och korallrött. Känns tidigt, men det finns lite av det där ute.

Text Stefan Nilsson

Gäst
Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Foto: Kristofer Samuelsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan titta närmare på vinterns belysningstrender.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än