Villalivet på Solsidan

Många villaboende känner igen sig i någon av karaktärerna i tv-serien Solsidan och gör man inte det är man förmodligen själv en Ove, enligt Måns Herngren som regisserat filmen Solsidan tillsammans med sin bror Felix.

Bröderna Måns och Felix Herngren har regisserat flera långfilmer och tv-produktioner tillsammans, men i början hade de svårt för att samarbeta.
– Vi började jobba ihop redan på 80-talet med SMASH och då var jag storebrorsan som hade gjort mycket och var ganska dominant, berättar Måns Herngren. Men det har ändrats. Det har blivit lättare och lättare för varje produktion vi gjort tillsammans och vi har fått en mer vuxenrelation till varandra så nu fungerar det väldigt bra.

Smarta tittare 
De senaste åren har Måns och Felix regisserat tv-serien Solsidan, som är en av svensk televisions största succéer genom tiderna med närmare 2 miljoner tittare per avsnitt.
– Tidigare fanns det mycket sketch-tv men Solsidan var något nytt och framgången är en kombination av flera saker. Den är mer manusskriven och genomarbetad. Det är hög igenkänning och folk känner igen sig. Solsidan ställer krav på att tittaren är ganska smart. Humorn är varken övertydlig eller skriven på näsan. Sedan tror jag att de i skådisgänget tillsammans skapar en dynamik som är väldigt lätt att tycka om. De är var för sig väldigt roliga, men som grupp blev det något extra bra. Det är väldigt skilda karaktärer, men i grunden en väldigt stark trovärdighet. Det här är människor som finns, även om Ove är väldigt extrem. Men alla har stött på en Ove i sitt liv och har man inte gjort det är man förmodligen en Ove själv, säger Måns.

Filmen om solsidan
Bröderna Herngrens senaste regiprojekt är filmen Solsidan som visas på bio i vinter.
– Tankarna på att göra en långfilm dök upp för flera år sedan, säger Måns Herngren. När man håller på med något som funkar väldigt bra, och en stor publik tycker det är kul, så är det klart att man börjar tänka på att göra bio på det. Det är det optimala formatet. Man har folk i salongen i nästan två timmar och de kan inte distraheras av andra saker, som Facebook, eller andra saker som tv-tittarna gör. Men ska man göra en biofilm måste man verkligen ha ett bra manus. Senaste åren har det jobbats med det och många manus har hamnat i papperskorgen, men till sist fanns det ett manus som alla kände var tillräckligt bra för att vi skulle göra en långfilm.

En historia som tar plats 
Måns och Felix ville inte att filmen skulle bli som ett extra långt avsnitt av tv-serien. Därför har de tittat på andra populära tv-serier som blivit film för att se vilka misstag man gjort och vad som är viktigt att tänka på.
– Det vi föresatte oss var att inte skicka iväg hela gänget på en skidsemester i Sälen och göra en massa roligt om vad som kan hända då. I stället ville vi behålla dem i det universum som de befunnit sig på i tv-serien, men ändå hitta en historia som får ta lite plats och som behöver ta plats. En historia som är lite allvarligare och djupare. Tv-avsnitten är bara 22 minuter och då blir det enklare problem som huvudkaraktärerna stångas med. I långfilmen kan vi ta ut svängarna när Alex och Anna går skilda vägar in i nya relationer. Fredde får först en konflikt med sin son, sedan får han reda på att sonen börjat umgås med Freddes biståndsarbetande pappa som han inte haft kontakt med på flera år. Ove och Anette försöker skaffa barn men det går inte, berättar Måns Herngren. Den 1 december har den efterlängtade filmen om Solsidan biopremiär.

FOTO: JANN LIPKA OCH BJÖRN JANSSON, SVERIGES RADIO
Poul Heie
Måns och Felix Herngren

Måns och Felix har tidigare regisserat långfilmerna Varannan vecka (2006), Hundraettåringen som smet från notan och försvann (2016) och tv-serien Solsidan tillsammans. Måns har även bland annat regisserat Allt flyter (2008) och tillsammans med Hannes Holm Klassfesten (2002), Det blir aldrig som man tänkt sig (2000), Adam och Eva (1997) och En på miljonen (1995). Felix regisserade den första filmen om Allan Karlssons äventyr Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) och tillsammans med Fredrik Lindström även Vuxna människor (1999).

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än