Villaägarens guide 2016

Ett nytt år är ett bra tillfälle att se över sin boendeekonomi. Villa Aktuellts privatekonomiska expert tipsar om vad du ska tänka på specifikt som villaägare och vilka nya regler som kan påverka din ekonomi.

När du ser över din boendeekonomi ska du börja med en tillbakablick och en summering av året som gått ur ett privatekonomiskt perspektiv. Vilka var de ekonomiska överraskningarna och hur kan du förbereda dig för det kommande året? En titt på vilka nya regler som kan påverka din ekonomi kan vara en god hjälp på vägen.

En titt i kristulkulan
Det går inte en dag utan att boendepriser, boendeskatter, räntor, avdrag och amorteringar diskuteras i medierna och av våra politiker. Vad som i slutänden blir resultatet är svårt att sia om. Vad vi vet är att nya amorteringsregler är på väg, förmodligen under sena våren. Vi har också sedan ett par år tillbaka en generellt sett positiv syn på att amortera och det är lika bra att vara inställd på att amortering blir en större del av villaekonomin i fortsättningen. Det är klokt att passa på att amortera medan räntorna är låga. Och det mesta tyder på att de kommer att fortsätta att vara det under hela 2016.

Jobbskatteavdraget
Något som kan komma att påverka din ekonomi är dels att jobbskatteavdraget nu börjar trappas av från månadsinkomster på 50 000 kronor, samtidigt som kommunalskatten har höjts i en hel del kommuner. Jämför din inkomst i januari med den föregående för att se om du påverkas, och i så fall hur mycket. Många husägare är också bilägare och får därmed räkna med ökade kostnader för drivmedel då det blir dyrare både med bensin och med diesel.

Rot- och rutavdragen 
Den 1 januari försämrades avdragen för Rot och Rut. För Rot-avdragen har avdraget blivit mindre värt då man nu får dra av 30 % av arbetskostnaden mot tidigare 50 %. För Rut-avdragen har man istället sänkt taket för avdraget, till 25 000 kronor mot tidigare 50 000 kronor, undantagna de som är över 65 år.

Fastighetsavgiften 
Den kommunala fastighetsavgiften blir maximalt 7 412 kronor för taxeringsåret 2016. Läs mer om detaljerna kring fastighetsbeskattningen på www.skatteverket.se. Var uppmärksam på dina utgifter och se över dina avtal och abonnemang. Vilka ska du förnya och vilka ska sägas upp eller ersättas med något mer ekonomiskt? Det är verkligen ett ganska så segt arbete men det kan vara mödan värt!

Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi på villaaktuellt.se. Du kan även följa hennes blogg på nordea.se och på Twitter: @I_Gabrielsson

admin
Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea

Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi på villaaktuellt.se. Du kan även följa hennes blogg på nordea.se och på Twitter: @I_Gabrielsson

Läsarnas betyg: 
Inga röster än