Vandra fritt i butiker hemifrån

Nu kan du gå runt i virtuella butiker och utställningar med hjälp av din dator, surfplatta eller smartphone. I många år har det pratats om den här möjligheten och nu när tekniken finns tillgänglig börjar de första butikerna dyka upp på nätet.

Den digitala utvecklingen gör hela tiden nya framsteg som underlättar vår vardag. En av de senaste teknikerna på nätet är virtual reality (VR) som tillåter dig att när du vill gå runt i en butik eller utställning på din dator, surfplatta eller smartphone. Med hjälp av VRbilder kan du se dig runt i 360 grader genom att klicka in dig i bilden och sedan dra markören åt alla håll.

En ny dimension
Vi har pratat med Jan Wilhelm, ägare till Coloramabutikerna i Älvsjö och Trollbäcken, de första färg- och heminredningsbutikerna i Stockholm som tagit hjälp av den nya tekniken.
– Vi vill ge våra besökare på nätet möjligheten att se och uppleva en ny dimension av våra utställningar. Genom virtual reality kan man helt fritt gå runt och se tapeter, färger och heminredning som vi löpande förnyar. Utan att lämna soffan hemma.

Hitta rätt tapet
För att öka nyttan av den virtuella tjänsten har man även ett unikt sökverktyg för att hitta rätt tapet.
– Tapetletaren är en tjänst där besökaren får hjälp att hitta och välja sin favorit, bland hela 35 000 tapeter, utan att behöva bläddra igenom en massa kataloger. Med hjälp kriterier som bottenkulör, mönsterkulör, mönstertyp och en massa nyckelord hittar man snabbt vad man söker. När man hittat rätt tapet kan man se både tapetprover och miljöbilder, även i olika färgställningar. Här finns också en tapetberäknare där du snabbt och korrekt får reda på hur många rullar av tapeten det går åt för att tapetsera en specifik vägg eller ett rum.

Framtiden
Inom en snar framtid kommer vi få se flera tjänster med hjälp av den virtuella tekniken. Tänk dig att gå in i en klädbutik på nätet och prova olika plagg i en magisk spegel där du kan se dig själv. Eller på en resebyrå där du kan besöka resmål och gå runt på olika hotell för att se vilka du gillar.
– Vi planerar flera nya tjänster på vår 360-sajt. Inom kort kommer man att kunna få information från personal i den virtuella utställningen, fråga om priser på olika produkter och beställa produkter man ser när man går runt i butiken, säger Jan Wilhelm.

Fakta

Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en datateknik som replikerar en miljö, verklig eller inbillad, och simulerar användarens fysiska närvaro samt miljö för att möjliggöra användarinteraktion. Virtuell verklighet skapar artificiella sensoriska upplevelser som kan innefatta syn, känsel, hörsel och lukt.

Poul Heie
Virtuell verklighet
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än