Välkommen hem!

Entrén är kanske husets viktigaste detalj och säger en hel del om vem som bor där. Därför bör entrén utformas med omsorg.

Entrén är den del av huset som gästerna möter när de kommer och som ger det första intrycket. Med några snickeridetaljer och ett bekvämt trappsteg hälsar den nya entrén välkommen.

Klassisk inramning
Husets ingång kändes kal och opersonlig. Dessutom var steget in för högt och inte riktigt bekvämt att gå i. Lösningen blev en klassisk entré med inramning och bänkar. Ett trappsteg mellan marken och entrén gjorde en mjukare ingång till husets golvyta.

Planering
När man bygger om delar av ett hus är det viktigt att detaljerna är lika husets tidigare lösningar och att utformningarna går i stil med huset. När du planerar materialåtgången ska du därför utgå från de dimensioner på virket som använts tidigare. Renoverar du eller bygger om är det viktigt att helheten blir bra. Därför ska du även rengöra, grundmåla och måla den del av entrén som inte ska byggas om och byta ut det gamla entrégolvet mot ny trall.

Poul Heie
Före

Före

Undvik att spika

Sätt ihop två reglar till stolpen, en som går från marken och en som går från entrégolvet. Undvik att spika eftersom spikhuvuden alltid kryper ut efter en tid. Du får ett mycket bättre resultat med trallskruv.

Planhyvlat virke

Räcket och dess stolpar är tillverkade med planhyvlat virke; stolparna med dubbla 45x120 mm, spjälan med 34x145 mm, mellanliggarna med 34x70 mm och överliggaren med 28x120 mm.

Lägg inte steget i våg med marken

Trappsteget är en enkel konstruktion med tryckimpregnerat trallvirke; 45x120 mm som stomme och 28x95 som golv. Lägg inte steget i våg med marken utan se till att det ligger i våg med entrégolvet.

Bänken bör ha en sitthöjd på 45-50 cm

45-50 cm är en bra sitthöjd, men prova vilken höjd som känns rätt för dig. Innan du fäster den andra mellanliggaren ska du kolla av med en bräda att sitsen är i våg.

Spackla, slipa, grunda två gånger och måla två gånger

När snickrandet är klart är det bara att spackla, slipa, grunda två gånger och måla två gånger. Sedan har du
en skön plats för en fikastund, ljuga med grannen eller bara sitta och njuta av trädgården.

Läsarnas betyg: 
Inga röster än