Välj rätt garageport

När du köper en garageport har du ett antal alternativ att välja mellan. Vilken typ av port du ska ha och hur stor garageportöppningen är. Vad garaget ska användas till och om det ska vara ett varm- eller kallgarage.

En garageport kan kosta allt från 7 000 upp till 70 000 kronor, beroende på storlek, material, design, isolering, fjärrkontroll, belysning och om du vill ha porten monterad.

CE-märkning
Välj tillverkare med omsorg och försäkra dig om att du får en säker och kravgodkänd port. Kontrollera att tillverkarens portar är CE-märkta enligt EU-normerna för lufttäthet, vattentäthet och vindlast. Titta också efter hur porten är konstruerad och vilka säkerhetsåtgärder tillverkaren vidtagit. Skenorna ska vara täckta så att inte fingrar kan komma i kläm och fjädrarna ska vara skyddade så att de inte kan lossna och skjutas iväg.

Användningsområde
Planerar du att använda garaget till mer än parkeringsplats kan det vara idé att välja en port med fönster för att få ljusinsläpp. Har du möjlighet så är det en fördel att komplettera med en separat gångdörr, så att du kan komma in utan att behöva öppna hela porten. Är det ett varmgarage så är det viktigt att porten är isolerad med ett bra isoleringsvärde, det vill säga så lågt U-värde som möjligt. Isoleringen har fördelar även i ett kallgarage eftersom det gör att porten blir stadigare och låter mindre. Du slipper också problem med kondens när varm och fuktig luft från bilen kyls av mot portens kalla yta.

Automatik
Idag finns det många smarta lösningar för portar. Portautomatik som gör att du kan öppna och stänga garageporten, utan att behöva stiga ur bilen är en av dem. Det går även att lägga till funktioner som att tända belysningen på garageuppfarten eller i garaget. Dessutom kan du välja till ett trådlöst skalskydd, som larmar när någon försöker ta sig in i garaget.

Montering
Nedmonteringen och bortforslingen av den gamla porten är ett tungt och farligt arbete. Dessutom kräver installationen av den nya porten precision så se till att det ingår i priset. Köper du en garageport på internet eller på ett byggvaruhus innebär det ofta ett lägre pris på själva porten, men det kan bli en dyr historia när total priset räknas samman.

Poul Heie
Läsarnas betyg: 
Inga röster än