Trendspaning: Möblera uterummet

I år fortsätter vi att möblera uterummet med kuddar, mys och skapar en plats att hänga och umgås länge. Leta gärna inspiration från 60-talets Medelhav, tipsar trendgurun Stefan Nilsson.

Möblera uterummet. Ja, det är ett uttryck vi har hört ett tag nu. Trädgården ska inte bara vara vacker med sina blommor och växter utan även möblerna ska vara snygga. Och hur ska man tänka med utemöbler 2015?

Specifika möbler
När det gäller trender på uteplatsen så ligger det fast att vi fortsätter att möblera. Alltså inte med en parksoffa utan mer som en riktig soffa. Kuddar, mys och en plats att hänga och umgås i länge. Det är ju inte helt nytt att vi vill ha möbler utomhus men den känslan fortsätter alltså även den här säsongen. Och möbleringen kan givetvis varieras.

Vi vill ha en mathörna, en vilohörna och varför inte en arbetshörna. Och möblerna blir mer specifika, alltså inte bara ett allmänt bord utan ett dedikerat matbord eller soffbord. Ett nytt resonemang för 2015 är att vi vill ha saker i uterummet som gör att vi kan vara utomhus längre på kvällen och längre på säsongen, även i Sverige. Det innebär regnskydd, belysning och värme. Du har väl inte glömt Midsommarafton 2014? Jag firade Midsommar i Roslagen. Det var nio grader! Då vill man ha värmekälla utomhus. Med ny teknik har vi också fått bra utomhusbelysning som lyser upp sommarkvällarna när det skymmer.

Loungemiljöer
Hotellkänslan med den halvliggande sittställningen hänger kvar som vi också sett tidigare. Låga möbler med rottingliknande konstmaterial i loungemiljö. Vi bygger miljöer för att vila och njuta av sommarens ljumma vindar. Och möblera med stora krukor som du kan flytta runt och bygga som gröna rum i rummet.

Färg och form
Det går alltid trender i färger när det kommer till utemöbler och i år kompletteras uteplatsen med detaljer i gult och turkost och i alla nyanser av blått. Leta gärna inspiration från 60-talets Medelhav. Det är väldigt mycket geometriska och symmetriska mönster och jag tänker osökt på italienska 60-talsformgivaren Gio Ponti. De symmetriska mönstren finns på allt från brickor och kuddar till spaljéer och varför inte på klinkers på uteplatsen.

Prunkande växtlighet
Slutligen. Odla på höjden. Den kanske tydligaste trenden för 2015 är att vi vill ha grönskan omkring oss och uppe i luften. Det är amplar som hänger och vi sätter odlingslådor på varandra så att vi får upp växterna från marken. Det blir en skön sommar med prunkande växtväggar i loungemiljö. Gärna med några detaljer med geometriska mönster.

Gäst
Utegrupp Resö av Matilda Lindblom för Skargaarden

Utegrupp Resö av Matilda Lindblom för Skargaarden

Stol Resö för Skargaarden

Stol Resö för Skargaarden

Hink och spalje Barsö, IKEA

Hink och spalje Barsö, IKEA

Uteodling, Clas Ohlson

Uteodling, Clas Ohlson

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än