Trender i villaköket

Strikt och stramt med raka linjer. Svart och rostfritt med intelligenta köksmaskiner. Förvaringsväggar och breda lådor för ordning och reda. Extrema format på plattor, köks- och diskbänkar. Det är trenderna för årets villakök!

Villaköket har under 2000-talet ersatt vardagsrummet som hemmets viktigaste rum. Särskilt barnfamiljerna satsar pengar på köket, som utvecklas till hemmets nav. Det är här livet med barnen går på högvarv och både datorer och TV:n flyttar in. På sikt kan man också tänka sig att villaköken växer ihop med uterum och därmed öppnas upp mot trädgården.

SMARTA INREDNINGAR
En stark trend i köksinredningen är stora breda lådor, med plats för mycket förvaring. Att förvara i lådor ger överblick och det är lätt att hålla ordning och reda ända längst bak i lådorna.

En annan trend som gör att köket upplevs som större och luftigare är att man väljer bort de traditionella överskåpen i huvudhöjd. Istället bygger man en hel och enhetlig vägg för förvaring av t ex porslin, glas och skafferier.

Med förvaringsväggen i kombination med stora, breda lådor har man allt man behöver nära till hands vid matlagningen.
Köksbänkarna ska vara extremt smala eller tjocka i det trendiga köket. Gärna i aluminium eller rostfritt.

SMARTA FUNKTIONER
Under senare år har villaköket mer och mer kommit att likna ett restaurangkök. Visuellt märks det tydligast på alla rostfria vitvaror som började dyka upp redan i mitten på 90-talet och som nu blivit en standard.

Men restaurangtrenden förstärks lika mycket av att allt fler funktioner, som tidigare bara varit tillgängliga för restauranger, nu även letat sig hem till de vanliga köken. Självrengörande ugn, ångfunktion och induktionshäll är några exempel på smarta funktioner som idag även finns i vanliga konsumentprodukter.

INTELLIGENTA MASKINER
Det ska vara innovativa och intelligenta maskiner, som gör att man blir en bättre kock. Ett exempel är Electrolux nya intelligenta Inspiro-ugn, där man laddat recept och en mängd tillagningsprogram i ugnens ”hjärna” så att den själv väljer bästa program för det man lagar.

Vi ser också ett ökat utbud av tysta köksmaskiner på marknaden. Tystnad är en bristvara och många har insett att höga ljudnivåer stressar och stör.

De rostfria maskinerna får konkurrens av färgstarka kollegor, men de flesta som vill välja annorlunda väljer svart.

ÅNGA I UGNEN
Hälsomedvetenheten fortsätter växa och nu vill vi att köksmaskinerna ska bidra aktivt till hälsosammare mat. Det förklarar det snabbt växande intresset för smarta ångugnar med varmluft.

Att laga mat med ånga, skapad utan tryck, är den skonsammaste tillagningsmetod som finns. Ångan överför värme snabbt, behåller fuktighet och är mer effektiv än konventionell uppvärmning. Dessutom behålls smak, arom, färg och form hos det som tillagas och förlusten av vitaminer och mineraler är på absolut lägsta nivå.

DET DIGITALA KÖKET
Hemmet digitaliserats allt mer och trådlösa nätverk gör att man lätt kan ha tillgång till internet och digital-tv överallt i huset. Det gör att tv, stereo och dator på allvar gör sitt intrång i köket. Det kommer ständigt nya digitala innovationer för köket som inbyggd LCD-tv i köksbänken, datorstyrda kylskåp och köksblandare med digitala sensorer.

STORA PLATTOR
När det gäller kakel och klinker är det stora format som gäller. Populära format är 60×60, 30×60 och 45×90 cm. På köksväggarna förekommer även mosaik i keramik, sten eller glas.
Det som på senare år revolutionerat keramikanvändningen är nya plattyper av porslinskvalitet, som i Sverige kallas ”granitkeramik”. Det är plattor som kan tillverkas i stora format med relativt måttlig tjocklek.

Plattorna är oftast glaserade, och många gånger med ytstrukturer anpassade för golv. Materialet tål mekanisk påverkan, är okänsligt för spill och mycket lättstädat. Den s.k. granitkeramiken har god måttnoggrannhet, vilket innebär att fogarna kan vara smala. Trendriktiga färger är grått, svart och brunt.
Det förekommer också allt oftare att man klär köksöar med stora keramiska plattor.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än