Trädgårdens hårda ytor

När trädgården ska inredas behövs mjuka gröna växter men även hårda ytor för att skapa kontraster. Marksten är inte bara hållbart, det blir även vackrare med åren, och det finns oändliga möjligheter.

Trådgården är villans bästa rum under sommarhalvåret. Förutom att det ska inredas med mjuka, sköna och gröna detaljer, som träd, buskar och rabatter, vill vi också skapa kontraster med hårdare ytor som kan agera en stabil grund för våra trädgårdsmöbler, utgöra en underhållsfri plats för vår bil eller våra cyklar, en charmig gång från huset ner till bersån i hörnet av trädgården, eller en stig genom rabatten för att komma åt att plocka kryddorna längst in i grönsakslandet. Vi behöver kanske också en skön yta att ställa ljugarbänken på i den lugna favoritvrån i trädgården. Även upphöjda planteringar, avskärmningar och avgränsningar består ofta av hårdgjort men ändå formbart material som betong.

Funktionellt och dekorativt
Markbetong i trädgården har gått från att vara rent funktionellt till att också bli dekorativa accenter. Det har kommit att bli så mycket mer än de fyrkantiga plattorna på uppfarten eller den gråa entrétrappan framför ytterdörren.

Kullerstensmiljö
Det har blivit allt vanligare med utegolv av markstenar som får oss att tänka tillbaka till gammeldags gatstens- och kullerstensmiljö. De ger ett charmigt och gediget intryck, och finns i ett flertal format och färgnyanser för att kunna matcha huset. Stenarna fungerar överallt oberoende stil på huset.

Blanda materialen
På senare tid har vi fått influenser från Tyskland vad gäller användandet av mer stilrena plattor i större format. En populär beläggning på uteplatsen är en skarpkantad, svart betongplatta med lite strukturerad yta som för tanken till skiffer. Till detta anläggs ofta en låg, slät betongmur i samma mörka nyans som ramar in området på ett elegant sätt. Ofta kan man också blanda materialen på beläggningen, t ex marksten eller plattor som bryter snyggt mot ett trädäck, natursingel eller tegelkross.

Ljust eller antikt
Kikar man på Frankrike och Spanien så är färgskalan ofta lite ljusare, sandfärgat eller möjligen ljus terrakotta. Olika stora format som blandas slumpvis till ett livfullt mönster. I England vill man istället skapa ett slitet, inbott och väderbitet utseende på trädgården, dess uteplatser och gångar. Ju mer mossa och algfläckar desto bättre är det. Den antika, åldrande känslan är viktig att framhäva. Möjligheterna på stenläggningar och murar är många. Det är endast din egen fantasi som sätter gränserna.

Foto: Benders

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än