Tips inför köksrenoveringen

Köket är ett av våra vanligaste renoveringsobjekt. När vitvaror och köksskåp blir ålderstigna börjar vi tänka på nya idéer för våra kök. Antingen gör man om allt eller så behåller man stommarna och byter resten.

Inför en köksrenovering gäller det att sondera terrängen för att hitta den ultimata lösningen. Köket är onekligen ett viktigt rum för söndagsfrukostar, fredagsmys, läxläsning, tända ljus och goda middagar. Det är husets hjärta och det är mycket att fundera över innan man slår till och investerar i en renovering. Köket ska vara vackert och trivsamt utan att ge avkall på det praktiska.

Helrenovering
När man river ett kök och bygger upp det från grunden, är det viktigt att tänka på vilka behov man behöver tillfredsställa framöver. Man har också möjligheten att hitta nya praktiska funktioner och utrymmen. Det lönar sig oftast att satsa på kvalitet, för då vet man att köket kommer att fungera i många år, samtidigt är ett nytt kök en av de mest värdehöjande renoveringar man kan göra. Enligt en undersökning av PFM Research är en köksrenovering det som höjer husets värde mest, tät följt av en badrumsrenovering.

Behålla stommarna
Ett billigare alternativ till en helrenovering är att bara byta ut köksluckor, lådfronter och arbetsbänkar. Det är både billigare och går betydligt snabbare än att bygga om hela köket. Separata köksluckor finns att köpa från de flesta köksskåpstillverkare och från företag som specialiserat sig på köksluckor. Idag är i stort sett alla köksskåp gjorda enligt standard vilket gör det lätt att hitta billiga alternativ.

Ytbehandling
Köksluckor och lådfronter kan vara målade, lackade eller laserade. De kan också vara försedda med någon typ av ytskikt, till exempel melamin, laminat, träfanér, plast, metall eller folie av papper. Ytskikt av konstmaterial kan vara mer eller mindre slitstarka än trä, beroende på hur träet är ytbehandlat. En nackdel med konstmaterial är att skador syns väl och är svåra eller omöjliga att reparera. Vissa kanter är särskilt utsatta för törnar eller fukt. Det är vanligt att plastlister lossnar. Kanter av trä håller bättre.

Rostfri klassiker
Diskbänkarna i ett kök ska klara påfrestningar som vatten, värme, färgande ämnen, nötning och repning – ofta i kombination. De ska också vara lätta att hålla rena och tåla nötning utan att bli fula. Den rostfria diskbänken har länge varit vanligast, för att den är hygienisk och lätt att sköta. Rostfri plåt är ett bra material, men kan bli repigt efter en viss tids användning. Väljer man en mattborstad yta syns inte repor lika tydligt och man undviker reflexer.

Bänkskivor
När man väljer bänkskiva till sitt nya kök finns det en hel del olika material att välja mellan. I en artikel längre fram i tidningen kan du läsa om för- och nackdelar med olika materialval.

Poul Heie
Ny blandare och arbetsbänk

Ny blandare och arbetsbänk

Vitt och rostfria vitvaror - en klassiker

Vitt och rostfria vitvaror - en klassiker

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än