Stockholm Furniture Fair 2015

Skinn, trä och färger som drar åt tegel, rödvin och skogsgrönt. Och framför allt blir möblerna en storlek mindre. Mindre och mysigare. Så är inredningstrenderna 2015.

Varje februari förvandlas vår huvudstad till ett designmekka. Med Stockholm Furniture Fair i Älvsjö som nav rullar hundratals aktiviteter i det som går under namnet Stockholm Design Week. Här lanseras nya produkter som vi kommer få se i butik och inredningstidningar under året. Och så klart en hel del kreativitet som vi kanske bara häpnar över.

Årets trender
Något litet, något i skinn och något i vinrött, så kan man nästan sammanfatta årets trender på möbelmässan. Generellt kan vi konstatera att färg är på väg tillbaka. Den svala, vita minimalismen ersätts av en djupare färgskala som inkluderar tegelrött, bordeaux, marsala, skogsgrönt och senapsgult. Varma toner som passar en skönare stämning. Borta är vita, kalla, skrytmöbler. Det är ingen som saknar den vita tv-bänken… Satsa istället på en inredning som inspirerats av de snygga hotellen utomlands. De gröna och rostiga tonerna passar perfekt för den som kanske vill ha en lyxig och lite lobbyinspirerad känsla.

Science fiction-miljö
Självklart finns en hel del ljusa toner kvar i inredningen. Ljust trä, vita metaller och närmast transparenta detaljer ger nästan en science fiction-aktig miljö och tittar på man på trendrapporter från andra områden så är just det transparenta en optimistisk och positiv trend. Skinn är fortsatt fortsatt stort 2015. Nej, din puffiga, gamla skinnsoffa från 80-talet är fortfarande något som får stå i skamvrån. Istället kan det vara allt från en fin stol med skinndetaljer eller rena soffbord med mycket ljust skinn som får patineras och åldras. Men allt bli mindre i vardagsrummet. Soffan blir mindre, liksom lampor, pallar, soffbord och inredningsdetaljer. Det kan ha att göra med att boendepriserna skjuter i höjden nu när urbaniseringen närmar sig. Det kan också handla om att mindre produkter är billigare och därmed något som företagen gärna tar fram.

Litet och petit
Allt blir mindre – utom fåtöljen. Vardagsrummets viktigaste möbel ser ut att bli fåtöljen som får ett lager av mys kring sig. Generöst och mjukt. Gärna en rejäl sittyta som gör att du kan få upp fötterna och kura upp dig med en bok. Man talar till och med om sittytor för en och en halv person. Nej, jag tror inte det handlar om ökad fetma i Sverige utan det handlar framför allt om en möbel där man kan ägna sig åt ”egentid”. Här kan man sitta och läsa en bok, eller interagera med telefoner, paddor eller vad det nu är. Men vi myser. Det är fortfarande trendigt 2015.

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan berätta om vilka trender han såg på årets möbelmässa.

 

Text & foto: Stefan Nilsson

Gäst
Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert.

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. 

Mässans mest omtalade möbel – sittbänken eller bordet av Mia Cullin

Mässans mest omtalade möbel – sittbänken eller bordet av Mia Cullin med ekologiskt skinn från Tärnsjö.

Svenska designstudion Claesson Koivisto Rune har gjort en serie med "Smaller objects".

Svenska designstudion Claesson Koivisto Rune har gjort en serie med "Smaller objects". Finns bland annat i butiken Asplunds.

Emma Olbers uppdaterade pinnstol för Tre Sekel.

Emma Olbers uppdaterade pinnstol för Tre Sekel.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än