Sommarens projekt

Det är både roligt, och ibland nödvändigt, att renovera eller bygga om i sitt hem. Många gånger är det stora renoveringar det rör sig om. Då är det viktigt att arbetet blir rätt gjort och att resultatet blir som du har tänkt dig.

De närmaste månaderna är den bästa tiden för att måla utomhus, men undvik att måla i för starkt solljus, när det är fuktigt och när temperaturen går under 7°C. På sidan det här numret av Villa Aktuellt får du flera tips om vad du mer ska tänka på när du ska måla om huset.

Under delar av den kommande semestern flyr många iväg till landställen, släktingar eller utomlands och när huset står tomt signalerar det fritt fram för inbrottstjuvar. Därför ska du gå igenom husets skalskydd och se till att du har ordentliga lås. Skalskyddet blir bättre om du installerar ett larm som dessutom fungerar avskräckande på inbrottstjuven. Det finns många olika typer av larm på marknaden, men anlitar du en godkänd larminstallatör får du den bästa lösningen för dig.

Grannsamverkan är också ett effektivt sätt att stoppa tjuvarna. Brottsförebyggande rådet har i sin forskning sett att inbrotten minskar med upp till 26 procent i områden med en fungerande grannsamverkan. Kontakta polisen eller BRÅ för mer information. I trädgården ska gräset klippas ofta, men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta.

Gödsla gärna en gång till före midsommar, men vänta sedan till september då du kan höstgödsla. När syrener, rhododendron och andra vårblommande buskar blommat ut ska vissna blomställningar knipsas bort. Det stimulerar nästa års blomning.

Klipp också bort det som blommat ut bland perennerna. Då kan exempelvis lupiner blomma en gång till under sommaren.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare