Sommar i trädgården

Nu är det sommar och full aktivitet i villaträdgårdarna med alla utomhusprojekt som ska klaras av.

Ska du renovera eller bygga om kan det vara skönt att ha goda tidsmarginaler. Jobba inte ihjäl dig under semestern utan se till att du också får tid för njutning i sommar med bad, utflykter och andra aktiviteter tillsammans familj och vänner.

Den starka solen går hårt åt våra plantor, men gå inte och skvätt vatten i rabatter och krukor gång på gång. Växterna mår mycket bättre om du vattnar dem ordenligt någon gång ibland istället. Gräv gärna några gropar runt växter som ser torra ut och fyll groparna med vatten flera gånger innan du skyfflar tillbaka jorden. Vattna helst på kvällen så att inte bladen bränns av solen. Efter vattningen bör jorden vara fuktig till ett djup av 10–15 cm.

Rabattblommorna drar lätt på sig sjukdomar och skadedjur, så håll koll på dem i sommar. Spinnkvalster visar sig som en gulgrå missfärgning på bladen och gör att de ser vissna ut. Motverka angreppet genom att duscha dem flitigt med vatten. Plocka bort alla blad och blomknoppar som ser angripna ut. Blir rosorna angripna av löss så är vanlig, flytande hushållssåpa ett effektivt medel. Blanda knappt 1/2 dl flytande såpa med en liter vatten och spruta med en vanlig blomspruta.

Tomatplantorna behöver mycket vatten i samband med att de växer till sig. Passa på att luckra upp jorden runt plantan med jämna mellanrum så den inte pressas ihop för hårt av vattningen. Om du odlar tomater i växthus ska du vara aktsam på att de kan angripas av bladlöss och vita flygare. Tänk på att ta pauser från dina projekt i trädgården i sommar och njut av det du åstadkommit.

Poul Heie, Ansvarig utgivare

Poul Heie, Ansvarig utgivare