Skydda dina växter

I år har vi haft en extremt varm och torr inledning på sommaren vilket har varit förödande för många trädgårdar. Villa Aktuellt har därför träffat trädgårdsmästaren Victoria Skoglund för att få tips om hur man skyddar sina växter.

Efter en rekordvarm inledning på sommaren med medelhavstemperaturer och torka i maj och början av juni är det många som oroar sig för hur växterna i våra trädgårdar ska klara sig.
– Det viktigaste är vattningen eftersom det är A och O för att växterna ska överleva, säger trädgårdsmästaren Victoria Skoglund på Zetas Finsmakarens trädgård.

Bra bevattningssystem
– Jag tycker det är bra med droppbevattning, säger hon. Idag finns det bra bevattningssystem för cirka 600 kronor som jag tycker det är värt att lägga pengar på. Har man till exempel planterat en ny häck kan det vara ovärderligt med droppbevattning.

Det är en slang som man lägger ut på jordytan så droppar det ut jämnt med vatten. Det är framförallt viktigt att nyplanterade växter inte torkar ut och speciellt vintergröna häckar. Barren på vintergröna växter avdunstar vatten när det är varmt, så det försvinner bort även den vägen. Det finns också bra bevattningssystem för krukor på balkonger och terrasser, så kallade droppspridare, som ger vatten till växterna när man är bortrest.

– Blir det riktigt varmt kan man till och med behöva skugga växterna med en fiberduk, säger Victoria. Även köksväxterna kan man skugga med fiberduk, både för skadeinsekter, skyfall, stark sol och kraftig vind. Jag trycker ner bågar i köksträdgården och hänger fiberduk över som jag fäster med klädnypor. Sedan kan det även vara bra med snälla grannar som kan se efter trädgården när man är bortrest.

Ordentlig rotblöta
Väletablerade perenner, buskar och träd behöver i princip inte vattnas. De har ett rejält och djupgående rotsystem som ser till att de får vatten även under en längre period av torka. Även väletablerade växter kan så klart påverkas av torra perioder men de dör inte utan hämtar sig när det börjar regna igen. Ny- eller omplanterade växter saknar ett etablerat rotsystem och är därför känsliga för torka. De behöver få rejält med vatten minst en gång i veckan.

– Man ska inte gå och smådutta utan ge växterna en riktig rotblöta. När det är varmt behöver växterna mycket mer vatten än vad man tror. Och man ska vattna på morgonen eller kvällen, för på dagen är det ingen mening, säger Victoria.

Dags för beskärning
Enligt gamla trädgårdstraditioner är JAS, dvs juli-augustiseptember, den bästa tiden för underhållsbeskärning i trädgården. Då går man igenom buskar och träd, tar bort skadade eller döda grenar, samt ser till att få in luft och ljus i kronan.

– Eftersom det varit så varm inledning på sommaren ligger vi nu två veckor framåt i tiden. Det innebär att man kan börja beskära redan i mitten av juni. Då börjar jag beskära mina häckar, jag klipper mina rödvideklot, havtornsklot och ligusterklot. Smidigast gör man det med en liten, elektrisk häcksax, tipsar Victoria.

Nyetableringar
Många drar sig för att plantera nya växter mitt i sommaren, men det kan man absolut göra enligt Victoria Skoglund.
– Ja, det går mycket bra att plantera nu och växterna man köper har oftast väldigt bra kvalitet. Det är ofta jättefina exemplar med blommor och kraftiga rotsystem. Men det man ska tänka på, återigen, är att de får vatten under etableringstiden. Antingen håller man sig hemma, skaffar ett bra bevattningssystem eller så har man en snäll granne, tipsar Victoria.

Foto: Pontus Skoglund och Lena Granefelt

Poul Heie
Skydda dina växter från torka.
Skugga dina växter vid stark sol.
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än