Se över energianvändningen

Den kilowattimme du inte använder är alltid den billigaste. Du som bor i villa kan se över ditt hem och ofta åstadkomma många små förändringar som ger dig en lägre energianvändning. På så vis får du mer pengar kvar i plånboken och bidrar dessutom till en bättre miljö!

Det första och enklaste tipset att spara energi är att sänka inomhustemperaturen. En minskning av inomhustemperaturen med en grad ger fem procents energibesparing. För ett småhus som förbrukar 15 000 kilowattimmar per år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kilowattimmar per år, vilket för närvarande motsvarar cirka 1000 kronor per år.

Livstil och beteende
Glöm inte att mycket av energiförbrukningen beror på hur familjens livsstil ser ut. Det går att halvera vattenanvändningen genom att installera snålspolande munstycken i kranar och duschar. Att ta för vana att släcka ljuset när man lämnar ett rum och att inte låta apparater stå på stand-by i onödan är andra sätt att spara energi. När du tvättar och diskar bör du fylla maskinen helt för lägsta energiförbrukning. En vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten.

Energitjuvar
Kyl, frys och andra vitvaror som är av äldre modell är riktiga energitjuvar. Välj energisnåla modeller när det är dags att byta och håll nere energiförbrukningen med rätt temperatur (+5 grader i kylen och -18 i frysen). Glöm inte att damma av dem på baksidan. Golvvärme och handdukstork i badrummet är andra stora bovar, så använd en timer eller stäng av när de inte används. Tänk också på att fönster kan läcka värme under kalla molnfria nätter. Ett enkelt knep för att spara energi är att dra ner persienner och dra för gardiner för att minska utstrålningen av värme. Undersök dina termostater. En dåligt fungerande termostat kan leda till att rummet blir alltför varmt och energianvändningen onödigt hög.

Underhåll och planera
Innan du funderar på att köpa nytt är det en god idé att försöka förbättra det du redan har. Vältrimmade system är bränsleeffektivare system. Om du har ved-, pellets- eller oljepanna ska du tänka på att rengöra, serva, byta filter och – inte minst – sota regelbundet. Så lite som 1 millimeter sot kan öka bränsleförbrukningen med hela 5 procent och därmed höja rökgastemperaturen med 50 grader.

Energieffektiva fönster
Fönster är en stor energitjuv och därför lönar det sig ofta att byta till nya energieffektiva fönster. Om ditt hus ventileras med självdrag, är det viktigt att luften kan komma in genom friskluftsventiler och fönsterspringor. Det får alltså inte bli för tätt för då riskerar du att få problem med dålig inomhusmiljö och fuktskador.

Text Lisa Nilsson

Källa: Energimyndigheten

admin
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än