Sätt färg på fasaden

Sommaren är den perfekta årstiden att måla om huset och att välja kulör till fasaden är lika roligt som utmanande. Det finns en massa kulörer att välja mellan så gäller det att lägga ner tid på att hitta rätt färgsättning.

i villaområden och annan gruppbebyggelse kan det finnas vissa restriktioner gällande färgsättning när du ska måla om huset. Så länge inte ”byggnadens karaktär ändras väsentligt” är det oftast okej, men kolla för säkerhets skull med villaföreningen och kommunens byggnadsnämnd innan du börjar måla. Ta gärna bilder av huset och omgivningarna för att bättre se helheten. Tänk på att det är dina grannar som ser mest av din nymålade fasad!

I harmoni med naturen
Varje årstid bjuder ett eget färgspektrum som inramning och kontrast till huset. De flesta färgerna i naturen innehåller någon gul ton, med undantag för nyfallen snö. Löv, jord, sten och trädstammar har ofta toner som går i gult, grönt, brunt och grått. Färger som är ljusare och starkare än naturens motsvarigheter kommer att framträda mycket starkt och färger som helt saknar gula toner upplevs ofta som blåaktiga. Vill du anknyta till naturens grönska ska du välja en mörkt gröngul färg som inte är alltför stark. Dämpade, naturbaserade färgtoner som rött, grönt, brunt eller grått står sig också vackert mot en lummig trädgård. Om du har berg eller stenpartier på tomten kan du istället välja en gulgrå ton. Ljus och skuggor påverkar också hur fasadens färg uppfattas. '

Form och arkitektur
Har du ett äldre hus bör du ta hänsyn till dess historia och välja en färg som påminner om den gamla. Ett väldigt modernt hus tål ofta djärvare färgsättning. Om du målar ditt hus vitt framhävs form och arkitektur. Vita hus passar bäst i ljusa bostadsområden. Använd då gärna accentfärger som innehåller lite svart för att få huset att bättre smälta in i omgivningarna. Man kan ha olika färg på fönster, foder eller dörrar men använd inte mer än tre till fyra kulörer inklusive fasadens. Färdiglackerade stup- och takrännor finns i ett begränsat antal färger för att matcha ljusa eller mörka fasader och olika takpannor.

Blank eller matt yta
Fundera också på vilken glans som passar bäst på din villa. En matt färg får du med slamfärg eller en vattenburen färgprodukt. Vill du ha en fasad som ser nymålad ut under lång tid ska du välja akrylatfärg. Om du istället föredrar ett successivt åldrande kan du välja en oljefärgsprodukt. Väljer du lasyr kommer träets struktur att framträda.

Frossa i färg
Favoritfärg är inte synonymt med bästa kulörvalet på villan. Trendiga färger passar bättre på kläder och föremål än på hus. Vill du frossa i färg är det istället helrätt att satsa på accenter i form av blommande växter, glaserade keramikkrukor och dynor och kuddar i härliga nyanser till trädgårdsmöblerna. Det krävs inte mycket yta eller stor plånbok för att göra ett vackert blickfång i trädgården. Passa på att pigga upp utemöblerna med lite färg när du ändå har målarkläderna på. Det går att måla på nästan allt bara du tar hänsyn till materialet. Vad sägs om läckra pasteller på vattenkannan, fågelboet och trädgårdsredskapen?

Vanliga fasadfärger
Slamfärg har en lång tradition och lämpar sig bäst på grova ytor som sågad träpanel. Den vanligaste slamfärgen är Falu Rödfärg. Slamfärg är billig och lätt att använda. Färgen ger en helt matt yta med karaktäristisk lyster.

Linoljefärg har också använts i hundratals år. Den är avsedd för släta hyvlade paneler och snickeridetaljer.

Alkydfärg eller ”oljefärg” ger ett hårdare och fylligare färgskikt än linoljefärgen och behåller sin glans lite längre. En nackdel med både alkyd- och linoljefärg är att de innehåller lacknafta eller andra miljö- och hälsovådliga lösningsmedel. För att komma ifrån sådana ingredienser och ändå behålla den feta oljans eller alkydens positiva egenskaper har vattenburen alkydfärg utvecklats.

Akrylatfärg är den vanligaste vattenburna färgtypen, ofta kallad latexfärg eller helt enkelt plastfärg. Latexfärger har använts på fasader sedan 1960-talet. Lasyr är ett samlingsnamn för färg som inte är helt täckande. Täcklasyr däremot är helt täckande, men bildar en tunnare film än andra färgmaterial och döljer inte ådringen i träet.

Silikatfärg används på murade och putsade ytor. Den är vattenburen och bindemedlet är mineraliskt. Förvarar du ren silikatfärg färdigblandad så stelnar den, därför får du den som två komponenter och blandar den

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än