Sarah Dawn Finer: Jag sjunger med hjärtat

Sarah Dawn Finer är en av Sveriges mest älskade artister och hon har gjort succé i Melodifestivalen både som tävlande, programledare och komiker i rollen som EBU-tanten Lynda Woodruff. I vinter turnerar hon landet runt med sina hyllade vinterkonserter.

Sarahs intresse för musik kom tidigt och redan som åttaåring uppträdde hon som barnskådespelare i tvserien Maskrosbarn på SVT. Sedan rullade karriären vidare. Hon turnerade runt i Sverige med olika barngrupper samtidigt som hon började i Adolf Fredriks musikklasser. När hon var 12 år började Sarah sjunga i gospelkören One Voice, med många konserter, turnéer och skivinspelningar, och som tonåring körade hon bakom många stora artister och arbetade i studio som sångerska åt några av landets största låtskrivare.

Stora hits
När Sarah Dawn Finer var med i Melodifestivalen för första gången som soloartist 2007 slog igenom på allvar. Låten ”I Remember Love” kom på fjärde plats och låg etta på flera topplistor. Två år senare fick hon en ny hit när hon gick till final igen med balladen ”Moving On”. Båda låtarna blev 2007 respektive 2009 års mest spelade svenska låtar på radio. Sammanlagt har hon släppt fem soloalbum – ”A Finer Dawn”, ”Moving On”, ”Winterland”, ”Sanningen kommer om natten” och ”Vinterland”, som också är temat får årets vinterkonserter med Sarah Dawn Finer.

Vinterkonsterterna
Sarahs hyllade vinterkonserter har kommit att bli en kär tradition för många runt om i landet. De är fyllda till bredden av låtar från Sarahs numera klassiska vinterskivor “Vinterland” och “Winterland”. Det blir en kombination av låtar som Sarah skrivit tillsammans med Mauro Scocco och Bosse Sundström från Bo Kaspers Orkester. Och så har Laleh skrivit titellåten Vinterland till Sarah. I konserterna blir det också Håkan Hellströms Valborg och Vintersaga. Det är inte så mycket julkonsert som vinterkonsert och den handlar mer än bara om julen.
– Jag anade inte att vinterkonserterna skulle betyda så mycket som de gjort, både för publiken och mig själv. Det har blivit mitt sätt att sjunga mig igenom mina känslor den tiden på året, och få möta en publik som kanske inte heller alltid har det så lätt eller har en perfekt relation till jul och vinter, säger hon.

Mycket humor och allvar 
Årets turné kommer till Uppsala Konsert & Kongress den 2 december och till Cirkus i Stockholm den 8, 9 och 10 december. Det kommer bli en varm, personlig och musikaliskt vacker konsert, med låtar som förknippas med tiden på året och som betyder mycket för Sarah personligen, exempelvis ”Sometimes it Snows in April” av Prince och ”River” av Joni Mitchell.
– Jag kommer vara mig själv och sjunga med hjärtat men också prata mycket om humor och allvar, som jag alltid gör. Dessutom har jag med mig ett magiskt bra band. Jag ser verkligen fram emot att få sjunga dessa låtar igen, det var längesen, men framför allt längtar jag efter att få möta publiken. Både den nya och den gamla, hälsar Sarah.

Text: Ingvar Larsson

Gäst
Sarah Dawn Finer
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än