Sanna Nielsen: Drömmen uppfylls

Sommaren är som bäst när tonerna till den svenska visskatten rullar ner för Skansenberget, ut över Stockholmskvällen och in i miljontals tv-tittares vardagsrum. I år tar Sanna Nielsen över Allsång på Skansen tjugo år efter sin debut på samma scen.

Under åtta tisdagar i sommar kan du sjunga med i direktsändningen på tv eller vara på plats i folkhavet framför Sollidenscenen och njuta av sommar, sång och sol. I år leds programmet av Sanna Nielsen som gjorde sin debut på Allsångsscenen redan som elvaåring.

Lång som ett ösregn 
– I år är det både 20-årsjubileum för mig som artist och 20 år sedan som jag stod på Sollidens scen för första gången. Då var det Lasse Berghagen som ledde programmet och jag minns det som det vore igår. Vi åkte ofta upp med familjen och tittade på Allsången, vi tyckte det var jätteroligt. Det minnet jag har från mitt första framträdande är att Lasse var lång som ett ösregn, det sa jag hela tiden till mina föräldrar, berättar Sanna.

Dömmen går i uppfyllelse
Sanna Nielsen gjorde debut som programledare i Melodifestivalen förra året och hyllades av både tittare och kritiker. När hon nu fortsätter på programledarbanan är det en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag har alltid älskat Allsång på Skansen och har länge haft en liten dröm därinne att: ”Åh, det skulle vara kul att leda det programmet någon gång” men har nog aldrig riktigt våga drömma ut det förrän nu. Jag får nypa mig själv i armen för att förstå att det är jag som ska få står där nu och leda detta när jag för 20 år sedan stod där som elvaåring och var jätteblyg.

Mötet med publiken
Sanna ser mest ser fram emot att få möta allsångspubliken.
– Att få prata med dem, att de ska få känna sig delaktiga och ha en trevlig kväll. Jag tror jag ser fram emot allt egentligen. Jag vet ju själv hur det är där, och har suttit i publiken flera gånger. Jag har haft så sjukt roligt och det är den känslan jag hoppas att folk ska få även i sommar, säger Sanna. Jag hoppas också få sätta min egen prägel på programmet, men hur vet jag inte förrän jag är där. Vi har precis valt ut vilka 80 sånger av 500 som ska vara med i årets Allsångshäfte. Det handlar mycket om vad jag tycker om att sjunga och vilka jag har en relation med. Det ska finnas något för alla men med min personliga touch på urvalet.

Den personliga favoriten
Sanna har en speciell relation till Lasse Berghagen som är hennes favorit bland de tidigare allsångsledarna.
– För mig är han mycket av Allsång på Skansen, säger Sanna. Det blir väldigt nostalgiskt för mig med Lasse och jag försöker få in mycket av hans musik i Allsångshäftet. Men sedan Lasses tid har de efterföljande programledarna utvecklat Allsången genom att alla har satt sin personliga prägel.

Sommartradition
Allsång på Skansen är en given sommartradition i SVT sedan 1979 och Sanna blir den sjätte personen att leda det direktsända tv-programmet efter Petra Marklund, Måns Zelmerlöw, Anders Lundin, Lasse Berghagen och Bosse Larsson. Men Allsången har mycket äldre rötter än så. Programmet började som scenshow i radion redan 1935 under ledning av Sven Lilja. 1957 tog sedan Egon Kjerrman vid innan tv-sändningarna startade 1979 under ledning av Bosse Larsson.

ALLSÅNG PÅ SKANSEN
Premiär: Den 28 juni Allsångsledare: Sanna Nielsen Allsångsfavorit: Jag vill vara din Margareta och Turistens klagan

TIDIGARE PROGRAMLEDARE
Sven Lilja 1935–1950 Egon Kjerrman 1956–1966 Bosse Larsson 1974–1993 Lasse Berghagen 1994–2003 Anders Lundin 2004–2010 Måns Zelmerlöw 2011–2013 Petra Marklund 2014–2015

Poul Heie
Sanna Nielsen

Sanna Nielsen

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än