Rickard Olsson: Utemöbler ska vara i trä

Rickard Olsson är programledare för Sveriges mest sedda tv-program och i sommar tar han emot spännande gäster i sin egen talkshow. Han har också tagit fram en egen serie utemöbler med medelhavskänsla.

När tv-profilen rickard olsson byggde sitt nya hus på Värmdö för något år sedan tyckte han inte att de loungemöbler som fanns på marknaden passade med ett traditionellt svenskt trähus.
– Jag tycker loungemöbler i konstrotting blir konstiga till hus i trä. Har man ett rött trähus med vita knutar ska träkänslan gå igen i utemöblerna, men då har man problemet att det bara finns sköna utemöbler i konstrotting. Jag ville inte ha det utan något som passade bättre ihop med mitt trähus, samtidigt som de var bekväma och flexibla, säger Rickard Olsson.

Kvalitet till lågt pris
Rickard gav sig inte utan tänkte be en snickare tillverka möbelgruppen han ville ha.
– Men när jag var moderator på en mässa för Träriket Småland fick jag kontakt med folk i möbelbranschen. Jag sa till dem att det var märkligt att det inte fanns sköna, moderna utemöbler. Med medelhavskänsla, men som ändå var i trä eftersom Sverige är ett träland. Då tyckte de att jag kunde ta fram det och satte ihop mig med frilansdesignern Johanna Strand. Jag gjorde ett moodboard, där jag samlade ihop mina tankar och eftersträvade att möblerna också skulle bli billiga. Utemöbler är svindyra i förhållande till hur många dagar vi kan utnyttja dem. Ska du ha en stor hörnsoffa ligger den på 20-25 000, men jag ville få fram en loungeserie som var billigare utan att ge avkall på kvaliteten, berättar Rickard.

Utnyttjar alla utrymmen
Tillsammans med Johanna Strand tog Rickard fram loungemöbelserien Bara Vara, som består av olika moduler på låsbara hjul, så man lätt kan möblera om efter behag. Det var också viktigt för Rickard att det skulle finnas dynförvaring i möblerna.
– Annars får man ju köpa en friggebod bara för dynförvaring. Det finns plastkistor man kan ha dynor i, men de är ju så fula och tar massor av plats. Jag är en båtkille och hade med mig båttänket när vi designade möbelserien. Det handlar om att utnyttja alla utrymmen och därför finns det plats för dynförvaring i de här möblerna. Ovanpå finns det också förvaring, där du kan ha kuddar och filtar eller en kyl för läsk, öl och vin, berättar han.

Stenläggningar och murar
Rickard tycker om att jobba på tomten men skyndar långsamt med sitt trädgårdsbyggande.
– Jag byggde huset för några år sedan, men är så kräsen att det tar sin tid och det gäller att göra det rätt. Det jag håller på med nu är att skapa olika varianter av stenläggningar och murar blandat med grönskan. Mitt motto är: Det jag inte gör idag behöver jag inte göra om imorgon, säger han och skrattar.

Mycket på gång
Rickard Olsson har mycket på gång på tv fram över. Bland annat kan vi se honom i sommar när han tar emot spännande gäster i talkshowen Sommarkväll på SVT.
– I juli och augusti kör jag Sommarkväll, sedan fortsätter jag med frågeprogrammet ”Vem vet mest?” som tuffar på med 500 000 tittare varje dag, säger Rickard Olsson.

Foto: Karl-Johan Söder/Svt och Hillerstorp

Poul Heie
Rickard Olssons utemöbler med medelhavskänsla
Rickard Olsson
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än