Renovera köket i höst

Köket är hemmets mest använda rum och ska gärna vara både funktionellt och trivsamt. När du ska renovera köket har du en del att tänka på. Här ger vi dig tips – steg för steg.

Vill du få inspiration till ditt drömkök kan det vara bra att titta runt på nätet och hitta bilder att inspireras av. Gå även in på köksleverantörernas hemsidor för att få idéer. Se hur släkt och vänner har det i sina kök och fråga vad som fungerar bra och mindre bra hos dem.

Planera köket
Innan du börjar skissa måste du ta ställning till hur köket ska användas. Gör en behovsanalys där du tänker igenom vad du och din familj egentligen behöver för att kunna nyttja köket på bästa sätt. Ska köket användas till andra aktiviteter än matlagning? Hur många personer ska kunna sitta och äta i köket? Har du ett litet kök kan du till exempel flytta en vägg för att få mer utrymme. Tänk också på att barnen växer. Försök därför att göra flexibla lösningar så att köket fungerar både nu och om ett par år. Om några år kan exempelvis barnen själva behöva använda mikron.

Skissa ditt nya kök
Börja med att mäta upp köket, och gör sedan en skiss i skala 1:50 eller 1:20 (1 cm på ritningen = 20 cm i verkligheten). Rita in skåp, bänkar och möbler. I din skiss anger du även takhöjd, måtten på väggar och fönster samt avståndet från golv till fönstren. Rita in dörrar med karmar och dörrfoder och markera det fria området som behövs för att öppna inåtgående dörrar. Markera var värmeelement, rör, ledningar och liknade finns.

El och vatten
Anslutningar för vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska dras i skåpens socklar fram till ledningsstammen. Även spis och kylskåp som står på golvet måste ha utrymme bakom för vattenrör, avlopp och el. Om det inte går kan du byta ut golvspisen mot en spishäll och separat inbyggnadsugn. Det måste även finnas plats för kanal från spisfläkten till anslutningen för ventilationen. För att inte ge dålig ventilation bör anslutningen inte vara för lång.

Undvik kollision
Ett skåp ska aldrig placeras med gångjärnssidan direkt mot en vägg. Handtaget krockar med väggen och luckan går inte att öppna helt vilket gör att du inte kan dra ut lådor och skåpsbackar fullt ut. En fem centimeters passbit mellan skåpet och väggen löser problemet. Eller varför inte sätta upp ett öppet fack utan lucka i stället för en passbit? Det kan även behövas en passbit mellan två skåp som möts i ett hörn. Vid dörrfoder, fönsterbänkar, gardinskenor, värmeelement, rördragningar och schakt behövs det också passbitar så att luckor och utdragsbackar inte tar i. Se till att du kan du ha flera lådor och skåpsluckor öppna samtidigt – bra när du ska tömma diskmaskinen.

KÖKSRENOVERINGENS OLIKA STEG

  • Rivning av väggar, golv och inredning.
  • Elektrikern kommer in och drar en första omgång elledningar.
  • Rörmokare börjar med sina installationer av nya rör för vatten och avlopp.
  • Montering av ytskikt, t.ex. väggar som täcks av gips, tapet och/ eller kakel.
  • Montering av kökets inredning, skåp, hyllor och vitvaror.
  • Fodra dörrar och fönster, sätt socklar på plats. Stänkskyddande material sätts upp.
  • Eventuell målning eller tapetsering görs färdigt.
  • Elektriker och rörmokare kommer tillbaka och gör färdigt alla kopplingar, anslutningar och uttag.
  • Skåpsluckor sätts på plats. Vitvarorna ställs där de ska vara och ansluts.
  • Köket är klart att invigas!

Källa: IF 

Foto: Konradssons

Poul Heie
Planera för vattnet i köket

Anslutningar för vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska dras i skåpens socklar fram till ledningsstammen.

Vilken bänkskiva ska köket ha
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än