Renovera badrummet

Att inreda sitt badrum kräver en hel del eftertanke. Eftersom inredningen oftast sitter fast är det svårt att göra en ommöblering. Därför gäller det att få det rätt vid första försöket, sedan kan man alltid fräscha upp med nya tillbehör.

Innan du börjar planera badrummet ska du rita upp hela rummets form på millimeterpapper och låta 2,5 cm motsvara en meter. Markera in allt som är svårt att flytta, dvs. dörrar, fönster och nischer. Placera sedan in alla badrumsmöbler du vill få plats med, och flytta runt dem tills du känner dig nöjd.

En bra utformning
Det är inte självklart att badkaret ska stå mot den längsta väggen. Ett litet, kortare badkar passar kanske vid kortväggen istället, så har du plötsligt mer golvyta till övers. Andra bra ställen att sätta in badkar är mot en vägg med fönster eller vid ett snedtak där man ändå inte kan stå. Tänk på att väggar och fönster faktiskt kan flyttas om man behöver det för att få en bättre plan. Om dörren sitter i hörnet av badrummet har du mer väggutrymme att sätta inredningen vid.

En helhetslösning
En smidig variant på badrumsinredning är att göra inbyggda enheter där allt sanitetsporslin och alla förvaringsutrymmen byggs ihop till en sammanhållen inredning. Måttbeställda enheter från golv till tak är riktigt snyggt och sobert – även om det är relativt dyrt. En annan möjlighet är att bygga skåp kring varje del. Särskilt tvättställ passar ju utmärkt att bygga ett skåp omkring där man kan förvara allt möjligt bakom stängda dörrar. Om det finns någon nisch eller alkov som kan utnyttjas så gör det. Ett handfat kan placeras in i en nisch och i utrymmet ovanför kan man sätta in ett antal hyllor där man lägger handdukar eller toalettsaker.

Skiljeväggar
Om du tänker dig att avskärma badrummet för att kunna vara ostörd är det viktigt att fundera igenom var avskärmningarna ska sättas upp, gärna redan på planeringsstadiet. En dusch eller toalett kan till exempel sättas längst in i badrummet, med en skiljevägg framför för att skärma av.

Text: Lisa Nilsson

Foto: VEDUM och SANOVA

Gäst
ANLITA BEHÖRIGA HANTVERKARE

ANLITA BEHÖRIGA HANTVERKARE

För att undvika framtida vattenskador i badrummet ska du använda godkända material och entreprenörer. Hantverkarna ska ha försäkring, F-skattesedel och godkänd branschbehörighet. På branschorganisationernas hemsidor kan du även söka efter auktoriserade hantverkare.

Värme, vatten och avlopp: sakervatten.se

Våtrumskontroll: gvk.se

Plattsättare: bkr.se

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än