Renovera badrummet

Att totalrenovera badrummet är en stor investering och ett omfattande arbete som bör utföras av yrkesmän, så att det blir utfört enligt gällande bygg- och branschregler.

När det är dags att renovera badrummet rör det sig oftast om en stor investering, men tänk på att kostnaden oftast blir lägre än värdeökningen på huset. En totalrenovering av badrummet innefattar en del svåra moment som VVS, el, tätskikt och att spackla fall mot golvbrunnar. Den innebär ofta ombyggnation av väggar och tak, samt byte av handfat, blandare, belysning, toalett, badkar och duschkabin. Därför är det bäst att anlita en totalentreprenör som tar ett övergripande ansvar och samordnar yrkesmännen.

Våtutrymmen
När man renoverar våtutrymmen är det krav på att fuktsäkra golv och badrumsväggar. Du måste därför veta att det är rätt underlag i badrummet innan ytbehandlingen startar. Godkända underlag på vägg är gipsskivor, cementskivor, lättbetong, puts, spackel och betong. För plattsättning på golv gäller betong, lättbetong eller spacklad yta.

Ventilation
Du måste säkerställa att det finns en fungerande och tillräckligt effektiv ventilation i badrummet för att våta ytor ska torka snabbt. En rekommendation är att badrummet förses med golvvärme som kopplas till värmesystemet men som också kan användas separat.

El
Eftersom el och vatten är en farlig kombination måste man vara extra försiktig med el i badrummet. Det är därför krav på att anlita en behörig elektriker för alla elinstallationerna.

Belysning
Badrummet bör ha både tillräcklig allmän belysning och punktbelysning för speciella behov, som exempelvis makeup och rakning.

Poul Heie
Totalrenoverat badrum i ljusare ton. Foto: Konradssons kakel

Totalrenoverat badrum i ljusare ton. Foto: Konradssons kakel

Rustikt badrum. Foto: Konradssons kakel

Rustikt badrum. Foto: Konradssons kakel

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än