Planera ditt nya kök

När köket är välplanerat kan man röra sig obehindrat i logisk ordning och arbeta bekvämt, säkert och effektivt. Hemligheten är att planera noga och ta hänsyn till nuvarande och framtida behov. Ett nyrenoverat kök ökar inte bara trivseln utan även husets värde.

Det spelar ingen roll om du vill förändra hela köket och börja från början med inredning, nya hushållsmaskiner, nytt golv, nya arbetsytor eller om du bara vill modernisera och fräscha upp köket. I båda fallen kommer det att kosta pengar och i båda fallen måste man vara noggrann med planeringen för bästa möjliga resultat. För att komma fram till hur man verkligen vill ha det ska man gå igenom alla alternativ och ta med både utrymmen, funktion och budget i beräkningarna.

Tänk igenom ordentligt
Om du tar hjälp från en arkitekt eller köksinredare, ska du ändå vara helt klar över hur du vill använda ditt kök och vilken stil du tycker bäst om. Därför är det absolut nödvändigt att tänka igenom och förbereda sig ordentligt. Det betyder inte att man inte ska följa sina kreativa infall, men ogenomtänkta beslut leder ofta till dyra misstag. En genomtänkt plan ger så småningom ett vackert kök, skräddarsytt för ditt sätt att fungera. Det blir också ekonomiskt, eftersom du kan lägga pengarna där de är mest effektiva. Tänk över alternativen – det ger utdelning under lång tid i form av ett snyggt och praktiskt kök.

Ökar husets värde
Ett bra kök står ofta högst upp på önskelistan när man ska köpa hus, efter variablerna område och pris. Därför skapas så gott som alltid ett mervärde till en fastighet om man renoverar eller bygger om köket. Dessutom är det mycket lättare att sälja huset om köket är fräscht. Om du räknar med att flytta relativt snart är det viktigt att jämföra renoveringskostnaderna med det högre pris man kan förvänta sig att få ut vid en försäljning. Även om ett fräscht kök gör att hemmet ökar i värde, är det inte alltid som värdeökningen blir lika stor som kostnaden för att göra om köket. Man måste också sätta utgifterna i relation till fastighetens värde. Det är inte troligt att du för igen pengarna om du bygger in ett lyxigt, överdådigt kök i ett anspråkslöst litet radhus.

Förändra i harmoni
Det viktigaste är att du väljer ett kök som du och din familj kommer att trivas med. Ändå är det klokt att förändra i harmoni med vad som är modernt, med tanke på att köket är ett så starkt försäljningsargument. Efterträdarna kanske inte är lika förtjusta i ett illrosa kök som du, även om det är lätt att få det omlackat. En neutral färgskala och klassiska skåp är därför att föredra. Köket ska helst inte planeras med så stor personlighet att det är omöjligt för någon annan att använda det. Om du bor i ett äldre hus är det bäst att försöka behålla husets karaktär och även detaljer i den ursprungliga stilen som är kvar; kanske glasskåp i original, gamla ramar och arbetsbänkar av trä. De visar sig ofta bli både ekonomiska och estetiska tillgångar.

Poul Heie
Spara gamla detaljer. Foto: Konradssons
Renovera enkelt och smakfullt utan överdåd. Foto: Konradssons
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än