Planera ditt nya drömkök

När man ska forma sitt nya drömkök är det lätt att man fastnar i detaljer. Grundregeln är att planera med utgångspunkt från familjens behov. Här är de bästa tipsen för en lyckad köksrenovering.

Hela familjen bör sätta sig ned vid köksbordet och gå igenom vad som är bra och dåligt i det befintliga köket. Vilka behov som är viktiga och vilka funktioner som saknas idag. Var ärliga mot er själva så att ni verkligen får ett kök som fyller de krav och funktioner ni har behov av. Skriv gärna ned en lista på vitvaror och funktioner som ni vill ha i drömköket. Att drömma kan göra renoveringen roligare och det är lättare att gallra när man har saker att utgå från.

Kartlägg arbetsvägarna
Logistiken är det viktigaste vid en köksrenovering. Även här kan man utgå från vad som fungerar bra eller mindre bra i det befintliga köket. Det sociala umgänget vid matlagning är bland annat det som har gjort de öppna planlösningarna så populära.

Är man många som lagar mat är två vaskar ovärderligt vid både matlagning och hantering av disken efteråt. Planera gärna in rymliga ytor vid diskmaskinen och mittemot spisen samt närhet mellan kylskåp och spis i logistiken. En avställningsyta i anslutning till kylskåpet är också bra, det underlättar vid uppackningen av varor. Glöm heller inte tillräckligt med eluttag för bland annat köksmaskiner.

Tänk på helheten 
Ett kök är ett helhetsprojekt som kräver planering, resurser och tid. Börja med grundstrukturen och gå därefter in på detaljerna. Vill man bara förnya sitt kök är ett bra alternativ att endast byta luckor och lådfronter.

Lita på magkänslan 
Det är lätt att alla val som ska göras tar över det roliga med en srenovering. Lyssna därför på magkänslan och inte så mycket på vad alla andra tycker och tänker. Det är din familj som ska vistas i köket mest – ingen annan.

Text: Ingvar Larsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än