Planera din trädgård

När du planerar din trädgård ska du bestämma dig för om du vill att den ska vara ett avkopplande uterum, ett jordigt odlingsområde eller bara en plats för vacker växtlighet.

En trädgård kan se ut på många sätt och en stor del av nöjet är att planera hur den ska bli. Utgå från dina egna behov och låt fantasin flöda.

Praktiskt och lättskött
Oavsett om du har köpt en ny hustomt eller har en trädgård som behöver restaureras så lönar det sig att tänka igenom hur du tänker använda den och hur mycket tid det tar. Trädgården bör i första hand vara praktisk, gärna lättskött om man har dåligt med tid eller saknar kunskap. Anlägg gångar där man normalt har sina promenadvägar. Att göra krokar på gångarna kan vara fint, men det slutar ofta med att man ändå genar över gräsmattan.

Samla ihop rabatterna
Ett vanligt misstag är att man väljer för många växter av olika sort till sina rabatter. Det blir ofta bättre med färre sorter, men fler av favoriterna. Det lönar sig dessutom att tänka praktiskt. Små rabatter och buskar utplacerade i gräsmattan här och där gör det jobbigt att klippa gräset. Gör istället en större rabatt och samla ihop buskarna i grupper istället.

Inred rum för rum
Att odla sina egna grönsaker på ekologiskt vis ligger i tiden och kan ge stort utbyte. När det gäller gångar och uteplatser är det populärt med naturmaterial som skiffer, granit och kalksten. Dessutom fortsätter trenden att inreda rum för rum också i trädgården.

Ta små steg
När trädgården ska göras om är ett vanligt misstag att man ändrar allt på en gång. En trädgård är något att leva i, en process. Man tar ett steg i taget och inte alltihop på en gång. Vilket inte är så enkelt i vår tid. Allt ska ju ske direkt på något vis. Men det ligger i trädgårdens natur att man har långa planer. Stora visioner ska nås med små steg.

admin
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än