Planera din ekonomi för 2018

Ett nytt år är ett bra tillfälle att se över sin boendeekonomi och titta på vilka kostnader och inkomster man hade det gångna året. Med en budget för det nya året minimerar du överraskningar i din privatekonomi.

När du ser över din boendeekonomi ska du börja med en tillbakablick och en summering av året som gått ur ett privatekonomiskt perspektiv. Vilka var de ekonomiska överraskningarna och hur kan du förbereda dig för det kommande året?

Energikostnader
Som husägare finns det många kostnader som du kan påverka. Du kan sänka husets uppvärmningskostnad rejält genom att byta husets uppvärmningssystem, byta till energieffektiva fönster och tilläggsisolera. Då höjer du samtidigt husets marknadsvärde. Förhandla också om elpriset och ta reda på vilket elbolag som kan erbjuda dig bäst pris. Det gör du enkelt på Energimarknadskommissions hemsida, elpriskollen. se. Det lönar sig att vara aktiv och förhandla med olika bolag minst en gång per år för att få bästa pris. Har du ett löpande avtal får du ett högre pris än om du har ett tidsbegränsat. Skriv därför ett tidsbegränsat avtal även om du vill ha ett rörligt pris.

Lånekostnader
Bolåneräntorna är en annan stor kostnad för husägare och även här kan det löna sig att byta bolag. Kolla med jämna mellanrum utbudet hos olika banker och se vad de kan erbjuda för räntor, rabatter och andra förmåner. Många drar sig för att byta bank eftersom de tror att det är krångligt och tar lång tid. Men det är faktiskt inte alls krångligt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till så ordnar de allt. På konsumenternas. se kan du läsa mer om att byta bank. Här hittar du även information om att byta elbolag och försäkringsbolag.

Underhåll 
När du planerar din ekonomi för det nya året är det bra att löpande sätta av en summa varje månad för reparationer och underhåll av huset. Då minimerar du överraskningar i din privatekonomi.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än