Passa på när räntan är låg

Vi befinner oss i en ny situation där Riksbanken har satt sin reporänta under nollstrecket, i skrivande stund – 0,25 procent. Har detta påverkat vårt sparande och i så fall, hur? Och vad är vettigt att göra?

En ny undersökning om svenskars sparbeteende och våra förväntningar ger oss vissa svar på hur ”alla andra” gör. Det låga ränteläget har i alla fall inte fått de flesta av oss att ändra i vårt sparande. Sju av tio svenskar sparar på som förut oavsett det låga ränteläget. Lägg därtill att bankkontot är den vanligaste sparformen. Om du då och då tänker att du borde göra något åt ditt sparande för att få lite bättre avkastning så är du alltså i gott sällskap.

Dela upp sparandet
Vilken avkastning skulle vi då vilja ha på vårt sparande för att vara nöjda? Där hamnar vi på i genomsnitt fem procents avkastning. Här ser jag en tydlig risk för att vi blir besvikna om vi håller fast vid bankkontot. Det är inget fel med att ha en del av sitt sparande där, men inte allt. Mitt råd är att dela upp sparande i flera delar, där du får med både fondsparande och pensionssparande. Ofta är det tidsbrist som hindrar oss från att ändra i sparandet.

Pensionssparande
Om du ska välja en enda åtgärd just nu, så är det att kolla upp ditt pensionssparande. Du bör avsluta det som tidigare varit ett avdragsgillt sparande, det är numera ofördelaktigt. Avdragsrätten har minskat kraftigt och kommer att upphöra helt nästa år. Kanske har du ett automatiskt sparavdrag som rullar på. Avsluta det så fort som möjligt – enklast i din internetbank, och välj ett nytt sparande för din pension. Hör med din bank vad som är ett bra alternativ, det kan vara till exempel en kapitalförsäkring, eller ett investeringssparkonto.

Amortera på bolånen
Sist men inte minst viktig är frågan om amortering. Det blev ingenting av med Finansinspektionens förslag om strängare amorteringsregler. Men frågan är ingalunda bortglömd utan högst aktuell. Nu ser politikerna över förslaget och det är möjligt att man istället går lagstiftningsvägen för att få igenom krav på amortering. I väntan på nya förslag är det klokt att amortera på bolånen – något de flesta banker också kräver – för att få ner din totala skuld.

Du hittar fler av Ingelas privatekonomiska tips under fliken Ekonomi.
Du kan även följa henne på Twitter http://twitter.com/#!/I_Gabrielsson

admin
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än