Nytt kök med nya luckor

Ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt sätt att få ett nytt kök är att byta skåpluckor, lådfronter och arbetsbänkar.

När man ska skaffa ett nytt kök lönar det sig ofta att bara byta ut köksluckor, lådfronter och arbetsbänkar. Det är både billigare och går betydligt snabbare än att bygga om hela köket. Oftast är det inget fel på skåpsstommarna och då är det dumt att byta ut dem. Det blir extrakostnader för både material och arbete. Behåller man stommarna behöver det inte ta mer än en månad att få det nya köket på plats. Kontaktar men en leveranör av köksluckor kommer de hem till dig, där de visar olika modeller och vad man kan byta ut. Exempelvis kan man byta ut så att man får nya rullådor istället för luckor på bänkskåpen. Man kan även ändra kökets planlösning. När man är överens tillverkas luckorna på mindre än en månad. Sedan kommer snickaren och monterar köket på en halvdag.

Vanliga material 
Skåpluckor tillverkas vanligtvis av MDF-skivor eller trä. MDF-skivan är en spånskiva, men med tätare struktur. Den kan därför användas för exempelvis profilerade luckor. Träluckor kan bestå av en ram och fyllning av trä. Luckorna kan vara målade, klarlackade eller laserade. De kan också vara försedda med någon typ av ytskikt, till exempel melamin, laminat, träfanér, plast, metall eller en folie av papper. Ytskikt av olika konstmaterial kan vara både mer eller mindre slitstarka än trä, beroende på hur träet är ytbehandlat. En nackdel med konstmaterial är att skador syns väl och är svåra eller omöjliga att reparera. Vissa kanter är särskilt utsatta för törnar eller fukt. Det är vanligt att plastlister lossnar och tänk på att kanter av trä håller bättre.

Rostfri klassiker
Diskbänkarna ska klara påfrestningar som vatten, värme, färgande ämnen, nötning och repning – ofta i kombination. De ska också vara lätta att hålla rena och tåla nötning utan att bli fula. Den rostfria diskbänken har länge varit vanligast, för att den är hygienisk och lätt att sköta.

Bänkskivor
Laminat är ett vanligt bänkmaterial, som har fördelen att den inte nöts ned. Träbänkar av limmade lameller är behagliga att arbeta på. De flesta träslag åldras vackert även när de utsätts för nötning. Ytan ska behandlas med paraffinolja eller vax enligt tillverkarens skötselråd. Natursten är tåligt och vackert material för bänkskivor, men den hårda ytan gör att man måste vara extra försiktig när man hanterar glas och porslin.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än