Nu är det grilltider

En färsk undersökning visar att de flesta väljer att stanna hemma och njuta av den svenska sommaren i år. Heta dagar på stranden följs av ljumna sommarkvällar med trevligt sällskap vid grillen. För sommartid betyder grilltid.

För att lyckas med grillningen krävs tålamod, planering och rätt teknik. Här är några knep för att få gästernas smaklökar att vattnas. marinera lagom Salt, surt och sött kan tränga in i en kött- eller fiskbit, men chili och örtkryddor stannar på ytan. Så det blir inte alltid godare, eller mer smak, för att du marinerar länge.

Våga grilla länge
Längre tid på grillen behöver inte betyda torr, sotig mat. Ställ en folieform eller liknande i grillen och lägg kolen runt om. Lägg sedan det som ska grillas länge i formen. Dels blir det svalare än över glöden, dels hamnar droppet i formen och inte i glöden där det startar små bränder.

Använd lock
Använder du lock på grillen stryps syretillförseln och kolen räcker längre. Det blir inte lika varmt över glöden, men samtidigt stänger du inne den varma luften och får en sorts ugn där det du grillar bakas runt om.

Grilla smått
Grillnät är en fin liten uppfinning som gör det möjligt att grilla smågott som Sparris, potatisskivor och körsbärstomater utan att de ramlar igenom gallret. Hittar du inget grillnät så fungerar ett hönsnät eller liknande. Se bara till att det inte är ytbehandlat med något ohälsosamt. Tänk på att placera grillen rätt, så den inte hamnar mitt i blåsten.

Försök hitta lite lä så inte det som ligger på grillen blir kallt på ovansidan.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Average: 3 (1 vote)