Min trädgård vid sjön

När trädgårdsmästaren Victoria Skoglund flyttade och med sorg lämnade sin älskade trädgård, skapade hon en ny trädgård vid en sjö i södra Stockholm. I hennes nya bok delar hon med sig om sina kunskaper från sin privata trädgård.

I september kommer trädgårdsmästaren och författaren Victoria Skoglund ut med en ny bok. I ”Min trädgård vid sjön” berättar hon om sitt snart trettioåriga liv som trädgårdsmästare. Hon delar också med sig av sina kunskaper från sin privata trädgård, som fortfarande är ung och nyskapad. Hon berättar om varför hon valt vissa växter och om hur oändligt vackert det kan bli om man kombinerar dem.

Att leva med växter
När Victoria flyttade från sitt gamla hus i Huddinge lämnade hon med stor sorg en älskad trädgård.
– Det är något fantastiskt med att leva med växter under många år, att se småplantor växa upp till fullvuxna träd är en livets gåva. Vid mitt nya bo möttes jag bara av en grässlänt som sluttade ner mot vatten, ett buskage med obeskurna syrener och ett äppelträd. Men platsen var magisk och förtrollande, säger hon.

Inbjudande miljöer
Konsten att sätta samman växter och skapa inbjudande miljöer är inte det enklaste, men Victoria har lyckats med sin nya trädgård som ligger idylliskt vid en sjö.
– Jag och många med mig brukar säga att man ska utgå från platsens och naturens förutsättningar. Man måste ha tid och tålamod. En vacker trädgård kommer inte från hängmattan. Jag lägger ner oerhört mycket tid på min trädgård. Men i mitt privata trädgårdsrum finner jag också ny kraft och låter stressen rinna av när jag rensar, vattnar eller gräver, säger Victoria.

Skrev långa listor
Den nya trädgården ligger i en liten vik med fantastiska solnedgångar och ett rikt fågelliv. Här startade Victoria ett både mödosamt och tankebringande arbete.
– Jag hade så mycket drömmar och skrev långa listor, gjorde anteckningar om växter jag älskar och om växter jag sett och ville hämta inspiration ifrån. Men jag insåg snabbt att jag var tvungen att prioritera och strukturera.

Skapa en struktur
När hon väljer växter utgår hon från deras form och inte deras blommor.
– På så vis får trädgården en struktur som håller året runt. Jag har valt växter ur en färgskala som innehåller blått, silver, grönt och vitt och kompletterat med utropstecken i vinröda toner. Att hålla sig inom den färgskalan gör att det blir lättare att få en snygg helhet. Två städsegröna häckar av idegran skapar en tydlig form även vintertid. Buxbom, liguster, havtorn och idegransklot tydliggör också trädgården under vintern. Den formklippta rödviden som växer som en häck i slänten ovanför köksträdgården är en favorit. Den är mycket vacker med rödfärgade grentoppar på hösten efter lövfällning. Jag har kombinerat den med en dvärgsyren som skapar ytterligare en spännande form i häcken.

Varje årstid ger skönhet
Att varje årstid ska få ta plats och ge skönhet är självklart för Victoria och ett tema i boken ”Min trädgård vid sjön”, där hon berättar om sina tankar kring form och struktur.
– Jag har ännu mycket kvar att lära och misslyckas varje år med både det ena och det andra. Det är så det är med trädgård, säger Victoria. Men vilken lycka det är när verkligheten blir bättre än skissen. När den mörkt vinröda tulpanen ´Ronaldo´ slog ut samtidigt som perukbuskens rödfärgade blad. Vilken glädje och vilken fest! Jag firade med katten i knät och kunde inte gå in om kvällarna när solen sände sina sista strålar genom det röda majrummet.

Foto: Lena Granefelt och Victoria Skoglund.

Poul Heie
Färgrika växter

Färgrika växter

Victoria Skoglunds trädgård

Victoria Skoglunds trädgård.

Victoria Skoglund
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Average: 5 (1 vote)