Marksten i trädgården

Ge din trädgård ett lyft med en stenläggning på garageuppfarten, uteplatsen eller anlägg en vindlande stengång bland rabatter och planteringar.

För att en stenbeläggning ska bli bra är det viktigt att ha rätt verktyg. För arbetet krävs en skyffel, en kratta, ett vattenpass, en rak planka och snöre. Du bör även hyra en vibratorplatta och en stenklipp för ett bra resultat. Gräv minst 50 centimeter djupt för att förhindra att markstenen flyttar sig om ett år. Hyvla botten jämnt, lägg på en geoduk och fyll på med max 25 centimeter bärlager, samkross 0-30-millimeters, åt gången. Detta för att vibratorplattan inte klarar att pressa samman mer än så åt gången. Kör över med vibratorplattan minst fem gånger innan du fyller på med mer bärlager.

Rakt och snyggt
När bärlagret är på plats lägger du på 3 centimeter grus eller sättsand. För att få till ett jämnt lager kan man lägga ut två rör med diametern 3 centimeter på vardera sidan. Stöd sedan den raka plankan mot rören och dra den efter dig medan du backar. När allt är jämnt kan du börja lägga på markstenen, företrädesvis med fogförskjutning eller i fiskbensmönster då det ger mer stadga. Använd stenklippen för att få till halvplattor till kanterna på varannan rad. Glöm inte att det ska vara plats för fog mellan stenarna. Använd ett snöre som riktlinjer så att det blir rakt.

Sopa ner fogsand
Börja i ena änden och sitt sedan på de redan lagda stenarna när du går vidare. Justera med fogarna åt respektive håll om det ser snett ut. När det är klart och allt är rakt och snyggt ska det sopas ner fogsand, även kallat sandmjöl, noggrant i fogarna. Sopa sedan en andra gång med fogsanden och låt den ligga i någon vecka innan du tar bort överflödet.

Foto: Benders och Poul Heie

admin
Mät upp och markera ytan som skall läggas. Spänn snören utmed ytterkanterna.

Mät upp och markera ytan som skall läggas. Spänn snören utmed ytterkanterna.

Lägg markstenen med fogförskjutning då det ger mer stadga.

Lägg markstenen med fogförskjutning då det ger mer stadga. Använd stenklippen för att få till halvplattor i början och slutet på varannan rad. För att få en stabil avslutning på ytan kan en hel sten eller platta användas.

Det är viktigt att lägga större stenar som en ram runt stenläggningen för att hålla stenarna på plats.

Det är viktigt att lägga större stenar som en ram runt stenläggningen för att hålla stenarna på plats. Det är extra viktigt mot gräsmattor och planteringar.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än