Marksten i trädgården

Att sätta marksten är en konst som inte bara kräver hårt arbete utan även en känsla för hur stenen smälter in i naturen. Är man hyfsat händig och noggrann kan man göra jobbet själv.

För att en stenbeläggning ska bli bra är det viktigt att ha rätt verktyg. För arbetet krävs en skyffel, en kratta, ett vattenpass, en rak planka och snöre. Du bör även hyra en vibratorplatta och en stenklipp för ett bra resultat.

Så här gör du
Gräv minst 50 centimeter djupt för att förhindra att markstenen flyttar sig om ett år.

Hyvla botten jämnt, lägg på en geoduk och fyll på med max 25 centimeter bärlager, samkross 0-30-millimeters, åt gången. Detta för att vibratorplattan inte klarar att pressa samman mer än så åt gången.

Kör över med vibratorplattan minst fem gånger innan du fyller på med mer bärlager. När bärlagret är på plats lägger du på 3 centimeter grus eller sättsand.

För att få till ett jämnt lager kan man lägga ut två rör med diametern 3 centimeter på vardera sidan.

Stöd sedan den raka plankan mot rören och dra den efter dig medan du backar. När allt är jämnt kan du börja lägga på markstenen, företrädesvis med fogförskjutning eller i fiskbensmönster då det ger mer stadga.

Använd stenklippen för att få till halvplattor till kanterna på varannan rad. Glöm inte att det ska vara plats för fog mellan stenarna. Använd ett snöre som riktlinjer så att det blir rakt. Börja i ena änden och sitt sedan på de redan lagda stenarna när du går vidare. Justera med fogarna åt respektive håll om det ser snett ut.

När det är klart och allt är rakt och snyggt ska det sopas ner fogsand, även så kallat sandmjöl, noggrant i fogarna. Sopa sedan en andra gång med fogsanden och låt den ligga i någon vecka innan du tar bort överflödet.

Foto: Benders och Poul Heie

admin
Mät noga och lämna plats för fogen
Runda hörn ger ett snyggt resultat
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än