Måns Zelmerlöw: Förverkligar drömmen

Måns Zelmerlöw leder tillsammans med Petra Mede årets Eurovision Song Contest som sänds från Globen i Stockholm. Men förra årets ESC-hjälte gör även en behjärtansvärd insats vid sidan av musiken. Tillsammans med tennislegendaren Jonas Björkman hjälper han utsatta barn i Afrika.

Som hela Sveriges hjälte tog Måns Zelmerlöw förra året storslam i världens största tv-underhållningsshow. I maj tar programledaren och artisten Måns Zelmerlöw åter plats i Eurovision Song Contests strålkastarljus – den här gången som programledare tillsammans med Petra Mede.
– Jag är så oerhört glad att få vara en del av ESCbubblan ytterligare ett år. Dessutom att få göra det med Petra, som jag tycker är enastående som programledare och dessutom är en av de härligaste personer jag känner. Jag är övertygad om att Eurovision kommer bli minst lika kul i år som i fjol för egen del, säger Måns Zelmerlöw.

Oerhört professionell
Petra Mede, som gjorde succé som programledare för musikfesten från Malmö 2013, är stolt och glad över att få förnyat förtroende och en rutinerad kollega vid sin sida.
– Det är så otroligt roligt att jag får äran att vara en del av ESC 2016 och att få göra detta tillsammans med Måns är rena drömmen, säger Petra Mede. Han är så oerhört professionell så den ni ska känna oro för är mig och vad jag ska ha på mig. Det är som när jag hade vågat Flumeride på Liseberg för första gången. Och att någon då, när jag står där euforisk av lycka, kommer fram och säger: ”Du får åka en gång till, med en jättesnygg kille!”.

En hyllad insats
Eurovision Song Contests exekutive producent, Martin Österdahl, kunde inte vara mer nöjd.
– Vi är otroligt stolta över att presentera ett värdpar som är superstjärnor i det här sammanhanget. Tv-tittarna i Europa känner igen Petra från hennes hyllade insats 2013 och Måns som tävlingens regerande mästare. Med deras skicklighet kan vi bygga på igenkänningen och leverera något oväntat som Europa inte sett förut. Eurovision Song Contest 2016 arrangeras i samar-bete med Stockholms stad och avgörs i Globen tisdag 10 maj (semifinal 1), torsdag 12 maj (semifinal 2) och lördag 14 maj (final).

Jobbar för utsatta barn
Måns stora projekt vid sidan av musiken är välgörenhetsstiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation, som han startat och driver tillsammans med tennislegendaren Jonas Björkman. Stiftelsen ska verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar i Afrika, genom at skapa förutsättningar för dem att utveckla sin inre drivkraft. Visionen är att utbilda ansvarstagande individer som väljer att ge tillbaka till sitt samhälle.
– Under många år arbetade jag frivilligt i olika välgörenhetsprojekt. Ofta med en känsla av missnöje. Jag visste inte vart pengarna gick eller vad min insats betydde för barnen jag ville hjälpa. Själv hade jag en trygg uppväxt i Lund och kan nu göra vad jag alltid drömt om: Stå på scen. Denna möjlighet vill jag också ge dessa barn och ungdomar. Att de ska få leva sina drömmar, säger Måns.

En väg ur sårbarheten
Måns vision är att alla barn ska få tillfälle att upptäcka och utveckla sina talanger så att de kan bidra till sin egen och sitt samhälles framtid. Stiftelsen verkar både genom egna insatser på plats och genom att samla in medel. Det gör man genom att skapa event och medverka i aktiviteter där människor bidrar genom sin närvaro och/eller med insamlingsorienterade insatser. Även privatpersoner och organisationer kan bidra med löpande medel eller engångsbidrag.
– Vare sig det är barn som är exceptionellt bra på matte, sport, musik eller något annat, tror jag på att ge människor möjlighet att hjälpa sig själva. Jag ville starta något som i slutändan kan drivas och finansieras helt på plats, utan vår inblandning. Om utsatta barn och ungdomar ska ha möjlighet att få en utbildning, bör de ges möjlighet att utveckla sina talanger och de ska visas med en väg ut ur deras sårbarhet. Om vi ger dem detta, tror jag att världen blir en bättre plats för oss alla att leva i. Därför startade jag välgörenhetsstiftelsen tillsammans med Jonas Björkman, säger Måns.

Vill du hjälpa till?
I Kenya motsvarar 300 SEK frukost, lunch och eftermiddagsmat för 200 elever, inklusive personal- och driftskostnader, under en skoldag. Skänk 300 kronor eller mer till Måns och Jonas stiftelse så ser de till att omvandla dessa pengar till mat i magen för deras skolelever i Afrika. Som tack för din gåva skickar de dig ett snyggt läderarmband. Skänker du 500 kronor eller mer får du Måns orangea Eurovisionarmband.

Läs mer på: zbfoundation.se

FOTO: FOTO: PER KRISTIANSEN OCH NIKLAS GERWIN Läs mer på

Poul Heie
Skänk 300 kronor eller mer till Måns och Jonas stiftelse

Skänk 300 kronor eller mer till Måns och Jonas stiftelse så ser de till att omvandla dessa pengar till mat i magen för deras skolelever i Afrika.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än