Måns Möller: Drömmen om att bli komiker

Hans humor är snabb, bred och vass. Vi har träffat Måns Möller som är aktuell i SVT:s nya fredagsunderhållning ”Alla för en” och föreställningen ”Världens historia” tillsammans med Özz Nûjen.

Måns Möller är landets bästa improvisatör och kan hålla en kärleksfull låda med en publik som viker sig av skratt. Det är på scen som han verkligen kommer till sin rätt. I det spontana mötet med publiken blixtrar det av komiska infall.
– Jag får betalt för att stå och larva mig. Det är helt fantastiskt. Så jag är väldigt tacksam för mitt jobb, säger han. Det folk tycker är roligast på en stand-up är när man improviserar. Det blir en unik kväll om man skojar om de som är där och tittar. Man kan till exempel fråga någon vad de jobbar med eller var de kommer från och göra något kul med det, säger Måns.

Fick folk att skratta
Drömmen om att bli komiker fanns tidigt hos Måns.
– Redan när jag var 10 år drömde jag om att bli komiker när jag blev stor. Och när jag var tonåring satt jag och kollade på Släng dig i brunnen på tv och tyckte det var så fruktansvärt häftigt att det stod en gubbe eller gumma utan roliga hattar och fick folk att skratta. Innan hade det var Hasse & Tage, Carl-Gustav Lindstedt och Martin Ljung som körde revyer och sketcher, men det här nya var rock & roll, berättar han.

Jobbade som allt-i-allo
Måns började jobba med stand-up på gratisklubbar innan han fick den stora chansen 1998.
– Jag tjatade mig till att komma in på Norra brunn som allt-i-allo. Jag jobbade i garderoben, var ljudtekniker och fick hälla upp whiskey till Claes Malmberg och Lennie Norman. Så en kväll var Claes Malmberg sjuk och då fick jag kliva upp på scen 10 minuter. Det var oerhört stort. Så hade det inte gått till idag, men det fanns egentligen inga unga stand-up komiker på den tiden. Bara Johan Glans och David Batra som hade börjat året innan jag, säger han.

Etablera sig i rummet
Babben Larsson var en av pionjärerna när stand-up kom till Sverige i slutet av 80-talet och när Måns hade det motigt på scen en tid gav hon honom ett bra råd.
– Jag hade en period då det gick tungt och då sa Babben att jag nog måste presenterar mig bättre. Hon sa att innan folk börjar skratta måste de först gilla en. Man måste etablera sig i rummet. Det som är farligt för en komiker är när man tror att man är guds gåva och Allan Ballan. Man måste alltid förtjäna skratten. Ibland glömmer man det, inte för att man är dryg utan kanske för att man är stressad. Då kan det bli fel och man får inte med sig publiken. Det är den stora skräcken och därför är stand-up en utmaning. Leveransen är superviktig annars blir det fel.

Ett break från det riktiga livet
Som stand-up komiker måste man kunna prestera även om man har en dålig dag.
– Det är verkligen en utmaning. Jag har en son med autism och när jag fick det beskedet skulle jag upp på Norra brunn på kvällen. Jag var tvungen, eftersom folk hade köpt biljetter för att se mig. Men ibland kan det faktiskt vara en befrielse att gå upp på scenen när man har det tungt privat. Att få släppa något hemskt som har hänt, skriva ner sina skämt på en servett och gå upp på scenen. Då blir det ett break från det riktiga livet.

Lekfull fredagsunderhållning
Nästa fredag, 5 oktober, är Måns med i SVT:s nya familjeunderhållning ”Alla för en” där kända och okända svenskar tävlar i kluriga frågor om musik, film, tv och kändisar. I varje avsnitt tävlar två lag med kända profiler mot varandra i kluriga frågor som rör populärkultur. Tempot är högt och inramningen lekfull. I varje lag ingår även en vip-gäst som inte behöver vara känd för publiken, men som har ett stort intresse inom ämnet. De två lagens främsta uppgift är att föra fram sin vip-gäst till seger.
– Det är familjeunderhållning i bästa SVT Göteborg anda. Det är lite som Gäster med gester och Doobidoo. Det är svårt att göra underhållning för hela familjen men jag tror att det där kan gå hem i stugorna, säger Måns.

Världens historia
Nu kan vi dessutom se Måns Möller tillsammans med Özz Nûjen i uppföljaren till deras succeföreställning "Sveriges historia". ”Världens historia” är resa tillbaka i tiden där man får lära sig en hel del om mänsklighetens historia och samtidigt skratta läppen av sig.
– Det är en väldig utmaning att göra en föreställning om världens historia för du måste sortera bort så mycket. Det är ett stort ämne så det är svårt att begränsa sig, men att hitta humor i historia är ganska lätt, säger han.

Dynamiskt och underhållande
Özz Nûjen och Måns Möller är Sveriges kanske mest dynamiska och underhållande komiker-duo och en av anledningarna till det är att de kompletterar varandra.
– Den första stand-upen jag såg var Claes Malmberg och Lennie Norman som gjorde en så kallad double act. De var kungar på det. Efter det har jag alltid haft drömmen att hitta min sparringpartner och det gjorde jag i Özz. Det är jättekul att vi har hittat varandra så bra på scenen. Sedan har vi olika perspektiv, han är muslim och jag är kristen, och det kan man spela på. När man pratar om persiska riket och ska skoja om iranska tandläkare så kan det vara känsligt, men när jag har med mig en kille som inte är pursvensk på scen så är det ok att jag också skojar om perser, assyrier, svenskar och alla andra. Annars är det så känsligt att alla tittar på varandra och undrar om man vågar skratta. Men allt det där slipper jag när jag har Özz med mig på scen, även om det är synd att det ska vara så, säger Måns. Världens historia går på Rival i Stockholm fram till den 20 december, sedan blir det Sverigeturné i januarifebruari och därefter fortsätter föreställningen hela våren på Draken i Göteborg.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än