Lättskött i trädgården

Drömmer du om en vacker trädgård men saknar lust att göra en massa trädgårdsarbete. Då har vi de bästa tipsen för en i det närmaste underhållsfri trädgård.

Villa Aktuellt har träffat trädgårdslegenden Folke Mattsson, trädgårdsmästaren som byggde upp Zetas finsmakarens trädgård, för att få tips om hur man slipper undan trädgårdsarbetet.
– Det finns ingen helt underhållsfri trädgård, men näst intill, säger Folke Mattsson.

Slipp ogräset
Många vill njuta av en fin trädgård, men vill helst slippa rensa ogräs, klippa gräs och kratta löv – Det finns marktäckare som absolut håller ogräsfritt och den bästa är sockblomman, Epimedium X rubrum, som passar bäst i skugga. I soliga lägen är de bästa marktäckarna liten flocknäva och waldsteinia. Sätter man marktäckare med 25 centimeters mellanrum växer de ihop på två år och då kommer inte ogräsen upp. Men marktäckare måste vara minst 20 centimeter höga för att hålla ogräsfritt eftersom nästa alla ogräsfrön är ljusgroende. Därför fungerar inte timjan och mossflox, de kräver mycket rensning.

Vackert bladverk
– I mattan av marktäckare kan man plantera några rododendron som också är underhållsfria. Välj gärna arter med vackert bladverk. En rododendron med små blad kan stå i full sol men ju större blad desto mer skugga kräver de. Man kan också plantera bergsbambu och glansbambu som når en höjd på ca 3 meter, är underhållsfria och städsegröna vilket gör dem väl lämpade som insynsskydd.

Friväxande häckar
Klippta häckar är något som bör undvika.
– Då är lösningen en friväxande häck och gärna som ett blandat buskage. Jag brukar jobba med bladfärger för att få effekt hela sommaren. Ta 2–5 plantor av varje sort i grupp och plantera i sicksackmönster. Blanda exempelvis smalbladig silverbuske, daggros, flikfläder, gulbladig fläder och rödbladig flikfläder.

Barrväxter
– Många barrväxter sköter sig själva men väljsorter som inte blir för stora. Här vill jag slå ett slag för äkta dvärgbarrväxter. Jag vill också varna för Thuja Brabant, som är den mest populära barrväxten. Den blir 18 meter hög och 5 meter bred och kräver oerhört mycket klippning. Ska man absolut ha en thujahäck ska man välja en smalväxande och den vackraste är Thuja Smaragd. Den behöver bara toppklippas vart tredje år.

Träd och buskar
Det finns också många träd och buskar som är underhållsfria.
– Det viktigaste är att välja buskar och träd som blir lagom stora för just den platsen de ska fylla. Några förslag på några utsökta träd som inte blir för stora är blomsterkornell, japansk rönn, japansk gyllenlönn, skenkamelia, toppympad hängblodsbok och magnolia.

Klängväxter
– När det gäller klängväxter ska den late undvika humle och storblommiga klematis, som måste beskäras och gödslas varje år. Här rekommenderar jag pipranka och småblommiga klematis som bara behöver skäras ned vart tionde år.

Markstensgolv 
Trädäck är något av det fulaste man kan ha i en trädgård enligt Folke Mattsson.
– Tittar man på avstånd på ett tryckimpregnerat trädäck så ser det halvfärdigt ut. Det passar inte ihop med huset, kräver mycket underhåll och efter 15 år måste virket bytas ut. Det är bättre med ett markstensgolv och man ska alltid eftersträva att komma så långt ner som möjligt. Man vill ju inte sitta på en estrad och visa upp sig. Då är det skönare att gömma sig och ha häckar runt omkring.

Poul Heie
Sockblomma

Sockblomma

Glansblomma

Glansblomma

Pipranka

Pipranka

Waldsteinia

Waldsteinia

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än