Kunskap ger bra begagnat bilköp

Ett bra begagnat bilköp kan vara svårt att göra utan att vara påläst, veta prislägen och garantier.

För att kunna läsa på om bilar bör man veta var man kan söka relevant information. Du hittar några länkar till bilsajter längst ner i artikeln.

Viktigt att välja rätt
Skriv ner dina krav på vad bilen ska klara av en typisk vanlig vardag. Tänk på hur många som ska få plats och hur vägar och väder ser ut under året där du ska köra. Allt det praktiska med bilen är viktigt, med glöm inte att körupplevelsen också är viktig. Du vill inte bli irriterad över att åkkomforten är dålig eller att bilen har ett för högt åkljud varje gång du använder den.

Hitta bilar att prova
När du har specificerat kraven kan du börja att söka efter bilannonser. Genom att studera olika bilsajter på nätet kan du börja få en uppfattning över olika utbud och priser. På de flesta sajter kan man söka efter bilar på ett mycket detaljerat sätt, utan att ange märke eller modell.

Undersök bilen
För att kunna undersöka bilen bör du ha en checklista att gå efter eller ha med dig en bilkunnig person. Låt gärna en oberoende teststation göra en kontroll. Lämpliga teststationer är hos en lokal bilbesiktningsfirma eller Motormännen (www.motormannen.se).

Kontrollera serviceboken
Serviceboken är en värdehandling som ska finnas med i köpet. Alla servicebesök ska vara gjorda vid rätt miltal, rostskyddskontroller ska vara gjorda och kamremmen, om bilen har en sådan ska vara bytt vid rätt milintervall. Titta efter hur ofta bilen servats i bilens servicebok oavsett om det är hos en bilhandlare eller privatperson. Det ger en fingervisning om hur hårt den har körts eller bilens hållbarhet generellt. Tänk på att det förekommer förfalskade serviceböcker. Om du känner dig osäker kan du kontrollera uppgifterna med den verkstad som ska ha utfört servicen. Om du köper en nyare bil bör bilen ha servats på en auktoriserad verkstad – nödvändigtvis inte märkesverkstaden – om eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla. Se också till att bilens instruktionsbok och alla manualer gällande extrautrustning (larm, extraljus mm) finns med.

Provkör bilen
När du hittat en bil du tycker är intressant måste du provköra bilen. Stäng av stereon och ta en längre tur på både landsväg och i stadstrafik och känn efter om du sitter bra, ljudnivån inte är för hög, motorn låter bra, att du kommer i och ur bilen lätt och att lastutrymmet passar dig och dina behov. Tänk också på benutrymmet i baksätet och att bilens alla tekniska finesser fungerar - som aircondition, stereo och bildator.

Undersök vem ägaren är
Om du köper bilen privat ska du kontrollera att den som säljer bilen verkligen äger den (begär legitimation). Bilen ska vara betald eller så ska kreditgivaren till bilen godkänna affären. Säljaren ska kunna visa kvitto på köpet av bilen, annars kan kan bilen fortfarande vara obetald. Det är alltid bra att försöka få kontakt med den förra ägaren för att få bakgrundsinformation. Hos Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se) finns en E-tjänst för att söka uppgifter om annat fordon. Du kan hitta mycket information om bilen via t.ex Carfax (www.carfax.se).

Pruta på priset
I bilaffärer finns nästan alltid marginal för prutning. Om totalpriset inte kan ändras kan du alltid begära att få med vinterdäck eller att bilen ska vara nyservad för att affären ska bli av. Om bilen har mindre små skador som t.ex stenskott eller repor, kan du ta upp detta som ett själ till en prisreducering.

Att köpa bilen
Hos en bilhandlare kan köpet bli tryggare då du bör få någon form av garanti. Om du köper bilen privat får du oftast prata direkt med den som ägt bilen, kört den och servat den senast. Om du köper bilen privat är det större chans att få den billigare, men ett större ansvar ligger på dig som köpare. Du köper bilen "som den är" och har undersökningsplikt.

Avtalet
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad avtalet ska gälla. Bilhandeln har ett standardavtal som blir bindande först när båda parter skrivit under. Se till att få ett kvitto om du betalar en handpenning och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras. Huvudregeln är att man inte ska betala bilen förrän den levererats, för om säljaren skulle gå i konkurs kan du förlora både pengar och bil. Vid privataffär det tryggt för båda parter att använda sig av Konsumentverkets köpekontrakt, ”köp av personbil mellan privatpersoner”, kan laddas ned hos www.konsumentverket.se.

Leveransen
Om du vet att du kommer att köra hem den nyinköpta bilen under dagen bör du ordna med försäkringen i förväg. Du är ansvarig för att bilen är försäkrad vid resan hem från bilhandlaren eller köpestället. Se också till att du får kvitto, oavsett om du köper bilen privat eller hos bilhandlare. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Sajter vid köp av begagnad bil:
www.blocket.se – Både privatpersoner och handlare.
www.bytbil.com – Endast bilhandlare.
www.kvd.se – Auktioner av före detta tjänstebilar.
www.tradera.se – Auktioner av bilar, men mer vanligt affärer med biltillbehör.
Motormännen (www.motormannen.se)
Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se)
www.konsumentverket.se - http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/malgrupper/kons...

admin
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än