Konsten att köpa bil

Köp inte för stor bil eller en bil med för stark motor. Såväl inköpspris som bensinkostnader, skatt och försäkring blir dyrare. Ett annat tips är att välja den sista årsmodellen av en viss bilmodell. Då har bilfabrikanterna ofta hunnit rätta till olika fel.

Bilar från det sista året innan en bilmodell ersätts av en ny kan vara ett bra köp av två skäl. Hos en mogen modell brukar många barnsjukdomar vara åtgärdade. När en ny modell lanseras sjunker också priset på föregångaren. Innan du över huvud taget börjar titta på begagnade bilar bör du fundera på vilka behov du har. Bestäm dig också för ett prisläge.

Använd Internet
Se till att förbereda dig innan du går ut och tittar. Det har du igen senare. Att titta på många bilar är tidsödande. Har du dator och Internet är det ett bra hjälpmedel för att läsa på. På www.konsumentverket.se finns bland annat Bilsvar, där du kan räkna ut vad det kostar att äga och köra olika bilar. Där du kan läsa om besiktningsresultat, säkerhetsutrustning, tekniska data, miljöegenskaper, cirkapriser och mycket annat.

Kontrollera skicket
Innan du slår till ska du kontrollera vilket skick bilen är i. Gärna med hjälp av en checklista, så att du inte missar något viktigt. En annan möjlighet är att låta testa bilen hos någon oberoende teststation, till exempel hos bilprovningen eller någon av Motormännens teststationer. Det är en liten kostnad i sammanhanget och ett sätt att undvika en dålig affär. Du kan också fråga tidigare ägare. Via Bilregistret går det att få tag på de tre senaste ägarna till en bil. En som ägt bilen tidigare kan ge värdefulla upplysningar. Han eller hon har ju redan sålt den och har ingen anledning att undanhålla något. Om du köper av en bilhandlare ska du se till att få en varudeklaration ifylld och underskriven. Se till att få allt som du och säljaren kommer överens om inskrivet i ett köpekontrakt.

Text: Göran Andersson, Konsumentverkets bilexpert 

admin
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än