Köket är hjärtat i mitt hem!

Johan Rheborg är en av våra allra mest älskade komiker och skådespelare, som gett liv till starka karaktärer på såväl tv som teaterscenen. Hemma hos Johan har han en öppen planlösning där köket har en central roll.

Många som renoverar köket idag passar på att riva väggar för att öppna upp mot vardagsrummet och få ett ljusare, socialare hem. Det behövde inte Johan Rheborg göra när han flyttade från sin villa i Täby för 5 år sedan.

– Vi har en fantastisk planlösning i dag. När man kommer in i hallen hamnar man direkt i köket, som är omgivet av alla de andra rummen. Det är den perfekta lösningen för att placera ett kök. Står man i köket har man direktkontakt med hela hemmet – köket är hjärtat i mitt hem.

Det är öppet mot vardagsrummet så när man står och lagar mat kan man prata med de som sitter i soffan. Man slipper stå i exil utan istället är man i händelsernas centrum. Köket är som en köksö med kyl och frys bakom. Framför köksön står några barstolar där man kan fika, äta frukost eller bara sitta och prata, säger han.

Vi slipper störa varandra
Närheten mellan det sociala rummet och de mer privata ytorna i ett hem kan vara ett problem om man väljer en öppen planlösning, men så är det inte hemma hos Johan Rheborg.
– Sovrummen är placerade i hörnen, så man slipper störa varandra. Det är en lite annorlunda planlösning men extremt välplanerat. Den öppna planlösningen gör att boendet blir mer socialt, speciellt med köket i centrum eftersom man spenderar så mycket tid där. Det blir som ett naturligt ställe att vara på. När man har gäster står man gärna i köket och då är det skönt med en öppen planlösning, säger Johan Rheborg.

Spelar en torped
I vår är Johan Rheborg aktuell i Woody Allens musikal Bullets over Broadway på Göta Lejon, där han spelar torpeden Cheech.
– Musikalen är gjord efter filmen Kulregn över Broadway och jag såg den själv på Broadway när den gick där och blev väldigt förtjust, även om den hade brister. Så när vi satte upp den på Göta Lejon ändrade vi en hel del och passade in den mer efter filmen.

En absurd situation
Johan såg det som en utmaning att göra en stentuff gangster i en musikal.
– Det här är ju en komedi, men min rollfigur är väldigt hård. Det ska vara med humor men samtidigt våldsamt och det blir väldigt roligt. Det blir en absurd situation med en gangster i den här miljön. Hela musikalen är fylld med härlig 20-tals musik och snygga kläder, vilket gör sig väldigt bra på scen. Det här är underhållning man vill fly iväg till i dessa tider för att få en time-out från verklighetens hårda liv.

Stjärnspäckad ensemble
Broadway over Broadway bjuder på en stjärnspäckad ensemble, stor orkester, sång, dans, stepp och mycket humor. I den imponerande rollistan ser vi förutom Johan Rheborg även Helen Sjöholm, Johan Rabaeus, Shima Niavarani, Katrin Sundberg, Andreas Nilsson och Rennie Mirro. Till detta kommer en stor ensemble och orkester. Musikalen spelas på Göta Lejon fram till 8 april.

Poul Heie
Johan Rheborg spelar torpeden Cheech.
Johan Rheborg spelade i Nilecity
Johan i Morran och Tobias (SVT)
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än