Kalle Moraeus: Midsommar ska firas i Dalarna

Han är hyllad musiker, älskad programledare och folkkär ut i fingerspetsarna. I sommar spelar Kalle Moraeus in en ny säsong av succéprogrammet Moraeus med mera och håller i firandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag.

När vi träffar kalle moraeus är han igång med förberedelserna inför sommarens inspelningar av programmet Moraeus med mera där Orsaprofilen bjuder in några av Sveriges främsta artister till sitt cirkustält vid Orsasjöns strand. Det är sjunde säsongen Kalle kör programmet.
– Jag tror att det är den fina miljön och det låga tempot i programmet som gjort det populärt. Här kan artisterna sitta och prata om livet innan de går upp på scenen och spelar. Man får en väldigt fin förankring i musiken när man får träffa artisten bakom och det gör musiken mer intressant. Sedan är det en uppsluppen och avkopplande stämning. Artisterna är ofta stressade när de kommer hit, men efter en timme har axlarna åkt ner när de fått sitta i en vilstol och titta ut över sjön. Det återspeglar sig i programmet, säger Kalle Moraeus. Moraeus med mera sänds på SVT under sju lördagar i höst med premiär lördag 21 oktober.

Kronprinsessan fyller 40
Den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 år och firandet direktsänds av SVT med Kalle Moraeus som programledare.
– Det är naturligtvis en enorm ära att få leda kronprinsessans firande. Det är ett jättestort uppdrag och det läggs ner väldigt mycket tid på att förbereda programmet. Det går åt flera veckor för manusskrivning och att komma fram till en bra repertoar, säger Kalle. Kalle Moraeus har träffat kungafamiljen många gånger, bland annat när han fick komma till slottet och ta emot kungens medalj.
– Det var väldigt speciellt. Jag satte på mig min Orsadräkt och tog med mig min dotter till Kungliga slottet, säger Kalle. Men eftersom jag är mycket intresserad av sportbilar är prins Philip och prinsessan Sofia de jag brukar stöta på mest när jag är på STCC-tävlingar.

Klassiskt kontra folkmusik
De flesta förknippar Kalle Moraeus med folkmusik, men i grunden har han en lång utbildning i klassisk violin.
– Jag gick på musikhögskolan i Göteborg i 5 år och därefter spelade jag under 11 år i olika symfoniorkestrar, senast i Filharmonikerna. Men jag har hela tiden hållit på med all slags musik, både klassiskt och folkmusik men även rock, blues och jazz. Det är som en bonde måste ha växelbruk annars torkar jorden, säger Kalle. Enligt Moraeus är känslan och tekniken den största skillnaden mellan klassisk musik och folkmusik.
– Det finns en större medvetenhet om yrkesutövandet när man spelar klassisk musik. Där måste man lägga ner det yttersta av sitt kunnande och tänka mer på själva utförandet. Med folkmusik spelar man mer med hjärta och själ, vilket gör att man kan spela lite som man vill, utan regler, säger Kalle.

Midsommar i dalarna
Nästa vecka firar vi midsommar och i Dalarna är det speciellt med den långa traditionen.
– Jag har alltid firat midsommar i Dalarna, förutom en gång då jag var i Wien. Det visade sig att österrikarna är värdelösa på att fira midsommar. De firar inte alls. Då satt jag och två andra dalmasar och grät när vi åt wienersnitzel. Vi längtade hem till almogekulturen i Dalarna, där det spelas folkmusik i varenda buske och där det aldrig är långt till en midsommarstång. Varje gård har sin egen majstång och sitt egna traditionsbundna firande, säger Kalle.

Renoverar huset i sommar
I sommar turnerar Kalle runt i Sverige, men han kommer också att vara hemma en del.
– Jag ska jobba med huset i sommar. Som husägare finns det hela tiden olika projekt som ska fixas. Just nu håller jag på att måla hela huset och i slutet av sommaren ska jag ta tag i badrummet som ska helrenoveras, berättar Kalle.

Foto: andreas hillergren/svt och www.siljan.se

Poul Heie
Kalle Moraeus
Kronprinsessans 40-årsdag

Kronprinsessans 40-årsdag
Firandet av kronprinsessan Victoria inleds i Stockholm den 14 juli då kungafamiljen samlas till en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan. Efter en lunch i Kungliga slottet åker Victoria, Daniel och de båda barnen kortege genom Stockholm, från slottet till Hovstallet. Samma kväll kommer de till Öland för att fira Victoriadagen i Borgholm och där direktsänder SVT hela festen med Kalle Moraeus som programledare.
Foto: Kungahuset.se

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än