Kakel och sten höjer husets värde

Kök och badrum prioriteras alltid när villaägaren ska renovera sitt hus. I båda dessa utrymmen är kakel och sten de mest naturliga valen. Vackert, lättskött, hygieniskt och inte minst värdehöjande.

I köket är kakel och sten de bästa valen som stänkskydd över diskbänken och gärna en bit upp på väggen på lämpliga ställen. Det är lätt att göra rent och stänk från matlagning syns inte på samma sätt som det gör på t.ex. en glasskiva. Klassiska rektangulära kakelplattorna med fasad kant har fått något av en renässans sista året. De kallas metroplattor och härstammar från Paris tunnelbana. Solida stenskivor av marmor eller granit är också populära för såväl stänkskydd som bänkskivor. Mosaik är alltid lika vackert och går att få i alla färgnyanser idag. Det finns både glasmosaik och keramisk mosaik, och båda sorterna passar utmärkt i köket.

Öppen planlösning
Nybyggda hus har ofta köket integrerat med vardagsrummet, öppenheten gör att man kanske vill ha ett striktare kök med elegantare material. Då passar det utmärkt med stora marmor- eller granitskivor alternativt granitkeramikplattor som finns i många sobra nyanser. Fortsätter man med sten eller keramikplattor på köksgolvet och vidare ut i vardagsrummet får bostaden en kontinental elegans som är både lättskött och värdehöjande.

Arbetsbänken
Minst lika viktigt som ytan över diskbänken är ju arbetsbänken där man behöver en bra plats att bereda maten eller att ställa upp smårätter på vid en buffé. Stenskivor är trendigt och elegant men det är viktigt att välja en sten med bra egenskaper för ändamålet. Vanligast är granit som är tålig och enkel att hålla ren. Marmor är en porösare sten som är känslig för syra och starka färgämnen som juicer, vin och rödbetor vilka kan ge svåra fläckar. Skivorna säljs hos köksleverantörer och stenfirmor, där finns också all kunskap man behöver inför valet av sten.

Poul Heie
Stenbänk i köket. Foto: Konradssons
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än