Isabelle McAllister: Mina bästa inredningstips

Vi har sett isabelle McAllister inreda i tv-program som Äntligen hemma och Sommartorpet, men det är i Fixa rummet som hon gjort störst succé. Isabelle är en auktoritet inom inredning för och med barn och hon har en fenomenal förmåga att kommunicera och förstå saker ur barnets perspektiv.

Barnens egen snickarstig
På mässan håller hon i Barnens Snickarstig, där barn får prova på att snickra, såga och göra egna saker i trä. I ett hörn av montern har hon även en rådgivningsdel för vuxna.
– Här kommer jag att hjälpa besökarna med inredningstips och man kan ta med sig sina ritningar hemifrån för att få hjälp med saker man undrar över, säger hon. I sin monter kommer hon även visa en serie filmer med inredningstips, som också ligger på hennes Youtube-kanal: www.youtube.se/c/isabellemcallister Dessutom föreläser Isabelle varje dag från Inspirationsscenen.

Stipendium för kvinnor
På torsdagen delar hon ut sitt pris till Årets kvinnliga hantverkare, Isabellestipendiet, från Inspirationsscenen. Priset har sedan starten 2011 blivit ett etablerat stipendium med finansiering från olika aktörer i näringslivet.
– I första hand handlar det om att förändra jargonger och invanda mönster, att helt enkelt få fler att tänka på sitt uppträdande gentemot andra. I förlängningen hoppas jag det leder till att fler yngre tjejer söker sig till branschen och att de väl där inte känner sig motarbetade eller åsidosatta. Men det tar tid att få bort sunkiga gamla värderingar och därför lever förutfattade meningar om kvinnor vidare, säger Isabelle.

Rollen som hemmafixare
I villahushållen tar männen ofta på sig rollen som hemmafixaren och har svårt för att släppa in kvinnorna i renoveringsprojekten.
– I en del familjer är mannen den som är händig och i andra är det kvinnan, men det blir roligare om man gör projekten tillsammans. Den ena måste släppa in den andra och man måste ge varandra utrymme att försöka, även om det går långsammare i början eller att saker blir gjorda på ett sätt som man inte riktigt hade tänkt sig själv. Renovering har blivit något man gör för att höja värdet på huset och då är det lätt att man tappar glädjen i projektet.

Poul Heie
Läsarnas betyg: 
Inga röster än