Höstens inredningstrender 2018

Färg, färg, färg. När Skandinaviens största inredningsmässa gått av stapeln konstaterar trendexperten Stefan Nilsson att det är bara en sak vi talar om – färg.

Den skandinaviska inredningstrenden håller i sig med massor av utvalda keramiska detaljer, mycket trä och miljövänliga produkter. Det som framförallt är den stora skillnaden mot tidigare år är färgerna. Gör dig redo för en höst med terrakotta, brunt och inslag av kompletterande färger i blått och grönt. Inredningstrenderna för hösten och vintern är väldigt tydliga. Vi lämnar den extremt minimalistiska trenden bakom oss med fyra uppradade, fyrkantiga burkar i en miljö som är vitt på vitt. På den stora inredningsmässan Formex kunde vi se att antalet objekt ökar. Vi leker med våra samlingar och byter kanske ut mässingsljusstaken mot en keramisk skulptur istället.

Temat för Formex
Den här hösten går under namnet Unexpected Gatherings och handlar om vår moderna samlande. Det kan vara fåglar, vaser i samma form eller färg, och kanske kuddar i ett visst mönster. varmare nyanser. Färg är något som vi talat om ganska länge och det är något som vi verkligen gillar att diskutera. Det vita och det gråa hemmet får lämna plats för varmare och mörkare nyanser.

Om man ska göra det enkelt för sig så kan du egentligen behålla dina saker som du köpte förra året och bara addera färg. Måla om krukan, eller pallen. Lite raljerande säger jag som trendspanare ”köp inget nytt utan sätt bara ny färg på dina grejer”. Det kanske låter lite väl enkelt men det kan vara en skön inställning.

Just nu går har vi en mycket mer avslappnad inställning till vår inredning. Färg har vi sett tidigare år. Förra årets kombination av rosa med grönt får ge vika för en jordigare och varmare färgskala. Det är puderrosa, terrakotta, brunt och kanske äggskalsvitt som bas. Till detta adderar vi senapsgult. Accentfärger i form av denim- eller midnattsblått och grönt figurerar också.

Matt keramik
Flera av designproducenterna som visar sina nyheter har börjat ta fram nästintill konstobjekt och skulpturer. För den som kanske inte vill ha ett porslinsporträtt så satsa på keramiken. Det är påtagligt att keramiken tagit den plats som glas tidigare hade i hemmet. Och keramiken ska med fördel vara matt. Stora blomkrukor, skålar eller vaser. Textiler får plats här också. Massor av kuddar, korgar, mattor etc och allt ska kännas vävt. Nästan handgjort.

Den skandinaviska stilen med ”hygge” eller ”lagom” finns fortfarande kvar. Det ska vara ärligt, nära hantverket och inte överdrivet mönstrat. Få materialval och avkoppling är i fokus. Som den ambulerande trendspanare jag är så kan jag konstatera att just den skandinaviska livsstilen aldrig varit så stor som nu. Så. Upp på vinden och hämta farmors gamla näverkorg, måla om i terrakotta och fyll med midnattsblå servetter för middagsdukningen. Se min trendutställning Färgfestival på villamässan i Älvsjö 11-14 oktober.

Gäst
Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert.

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan berätta om vilka inredningstrender han sett på Skandinaviens största inredningmässa – Formex.

Glas i höstens färgskala från Iittala.

Glas i höstens färgskala från Iittala.

Skulptur, figurin från Kähler

Skulptur, figurin från Kähler.

den nya färgskalan från Jotun Lady i bilden med terrakottaskålar.

Den nya färgskalan från Jotun Lady i bilden med terrakottaskålar.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än