Höstens inredningstrender 2016

Trendexperten Stefan Nilsson har spanat runt på höstens internationella designmässor och tipsar om färgsättningar, frön till inredningstrender och årets färg 2017.

Så har säsongen börjat. Som den trendexpert jag är så har jag faktiskt redan hunnit med fem internationella designmässor för hösten när du läser detta. Störst och viktigast för oss skandinaver är Formex med sina 900 utställare och 25 000 besökare.

Trendiga färgskalor
Objektsmässigt händer inte så mycket på inredningssidan. Vi har länge talat om textilier och det handgjorda. Det finns så klart här. Om du ska uppdatera något inför hösten så kan du enkelt följa färgskalan i trenden jag talat om under hela året, Santa Fe-trenden med terrakottarött, brunt, senapsgult, äggskalsvitt, jeansblått och grönblått. I lite olika varianter. Den riktigt trendige vågar satsa på 2017 års stora färg redan nu. Lila. Ja, inte en snäll lila färg utan en knall-lila variant. Varför inte en snygg lampskärm i lila? Våga och testa. Den fege satsar på ett par lila ljusstakar, medan den modiga tar in en lila soffa.

Handgjort och närproducerat
Ett frö till en trend kan vara att många drömmer om samma sak, alltså att vi alla börjar gå runt och längta efter samma pryl. Under Formex var det väldigt påtagligt att vi längtade efter ännu mer handgjort och närproducerat. Västkustbaserade Village lanserade till exempel mjuka, blåsta vaser av formgivaren Staffan Holm. Den här kollektionen lyckades verkligen fånga precis det här som vi längtar efter. Handgjort på så sätt att man liksom känner handens närvaro i produkten. Inte perfekt på något sätt utan helt enkelt unikt och producerat i liten skala. På mässan finns så klart en massa produkter som alla är producerade i liten skala och nära konsumenterna, som till exempel Kristina Stark, Växbo Lin, Anna Elzer Oscarsson och Nyblom Kollen. Det är svårt att sätta en färgskala på den här senare trenden men det kommer helt klart bli aktuellt med närproducerat. Tänk bara på hur det spridit sig till matområdet. Här är det självklart att vi vill ha närproducerade grönsaker och ingredienser.

Sammanfattningsvis
Hösten 2016 kan du fortsätta odla din kaktus i en terrakottakruka. Fixa några nya kuddar i årets Santa Fe-färger men ladda för nästa års stora kulör som är lila. Och om du ska spara till något i hemmet under hösten så se till att det är en dyr, närproducerad sak där man nästan kan se hur handen lagt en skön finish på ytan.

Gäst
Stefan Nilsson. Foto: Kristofer Samuelsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan berätta om vilka inredningstrender han sett på höstens internationella mässor.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än