Helge Skoog: Jag bjuder gärna på italienskt!

Helge Skoog är älskad av hela svenska folket för sina insatser i succéserierna ”Parlamentet” och "Halv åtta hos mig". Nu gör han comeback på tv och kommenterar kända svenskars matlagning.

Det har blivit mycket mat för Helge Skoog genom åren. Först soppteater, sedan Halv åtta hos mig och nu Klockan nio hos stjärnorna.
– Ja, det har blivit så, säger Helge Skoog, men soppteatern var ju lite annorlunda. Konceptet där var att man skulle komma nära publiken. Ha det lite trevligt samtidigt som man såg teatern. Sedan var det mer en slump att det blev Halv åtta hos mig. För drygt ett år sedan slutade Helge på tv efter över 560 program av Halv åtta hos mig.

Legendarisk röst
När Helge Skoog nu gör comeback på tv öppnar kända svenskar upp sina hem och vässar sina köksknivar. Med sin legendariska berättarröst kommenterar han stjärnornas matlagning.
– Efter att ha kommenterat matlagningsprogram i TV4 i elva säsonger kände jag en viss mättnad. Nu har matlusten återkommit och jag är fett sugen på att titta in hos ett gäng kändisar som tävlar med varandra i konsten att umgås några kvällar vid niotiden, över god och hemlagad mat, säger Helge.

Rökt älghjärta
Under sina många år med matlagningsprogram har Helge Skoog lärt sig en del.
– Framförallt har jag lärt känna en del ingredienser som jag inte kände till, som den kryddstarka såsen chimichurri, och att det är så naturligt att äta älghjärta i norra Sverige. Rökt älghjärta till förrätt var det ingen som tyckte var något konstigt där eftersom alla känner någon som jagar, säger Helge och skrattar.

Bjuder på italienskt
När Helge själv bjuder på middag hemma i villan i Enebyberg är det italienskt som gäller.
– Jag gillar italiensk mat och senast bjöd jag på en trerättersmeny. Först bruschetta med mozzarella och tomat, sedan Osso buco på kalvlägg med märg i benen och till det saffransrisotto. Till efterrätt blev det en enkel fruktsallad.

Improvisationsteater
I år kan man se Helge Skoog spela teater på flera scener runt om i landet.
– Jag kör improvisationsteatern ”Helge Skoog larmar och gör sig till” på olika teatrar och pensionärsföreningar. Det handlar om mitt liv inom teatern och anpassas efter publiken. Sedan ska jag vara med i en sommarföreställning på Klockargården i Tällberg under hela juli. Det är pjäsen Den sista cigarren av Bengt Ahlfors, där jag spelar tillsammans med Michael Segerström och Anki Lidén. Det är ett slags lustspel med inslag av drama, så det ska bli kul, säger Helge Skoog.

Helges favoritrecept – Osso Bocu

Kalvlägg som fått koka långsamt i 1 1/2 timme är Helges favoriträtt. Till en klassisk osso buco hör också selleri, vitt vin, lök, morötter och timjan. Servera det genomkokta köttet med gremolata.

Ingredienser 4 personer

ca 1200 g kalvlägg
ca 1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/3 liten rotselleri
3 msk smör eller margarin
2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
500 g krossade tomater
1 apelsin
1/3 kruka timjan
1 lagerblad salt och peppar
Gremolata
1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
3 msk olivolja

Gör så här: Snitta kanten på köttskivorna och vänd dem i vetemjöl. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Skiva löken och skär rotfrukterna i tärningar.

Bryn köttet i det mesta av matfettet och lägg det i en gryta. Fräs lök och rotfrukter i resten av matfettet och lägg dem på köttet. Häll över vin, tomater och saft av pressad apelsin. Lägg på timjankvistar, lagerblad, krydda med salt och peppar.

Koka grytan på svag värme ca 1 1/2 timme eller tills köttet lossnar från benen. Riv skalet av citronen och smaksätt grytan med lite pressad citronsaft.

Gremolata: Blanda citronskal, skalad hackad vitlök, persilja och olivolja. Servera med saffransrisotto och gremolata.

Recept: Ica 

Poul Heie
Osso Bocu. Foto: Recept.nu/TV4

Osso Bocu

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än