Hasse Andersson: Allt som växer är underbart

Efter att ha gjort succé som programledare i årets melodifestival har Hasse ”Kvinnaböske” Andersson fått en egen trädgårdsshow på tv. Här bjuder han på både odlingstips och trädgårdspyssel.

I vintras kunde vi se Hasse Andersson tillsammans med Clara Henry och David Lindgren som Melodifestivalens programledartrio.
– Efter 40 år i underhållningsbranschen kan det inte finnas ett finare uppdrag att kröna sin karriär med, säger Hasse som slutade på fjärde plats i Melodifestivalen 2015 med "Guld och gröna skogar" och blev en firad favorit både bland unga och gamla. Efter succén i Melodifestivalen fortsätter nu Hasse Andersson sin programledarkarriär på SVT. I Barnkanalen bjuder han på odlingstips, trädgårdspyssel och nyskriven musik i programserien Hasses trädgård.

Odlar och skördar
Vid sin sida i programmet har Hasse barn som hjälper till med odling, skörd och provsmakning. Det odlas bland annat morot, potatis, jordgubbar och majs.
– Jag tycker att allt som växer är underbart och det är jätteroligt att få dela med sig av den känslan till barnen. Ett litet frö som gror och växer är överlägset alla appar i mobiltelefonen, säger Hasse Andersson.

En magisk trädgård
Hasses trädgård är inte som en vanlig trädgård, den är nämligen magisk. Här finns en tidsportal som kan förflytta Hasse och barnen i tiden. Det ger barnen chansen att följa en gröda från frö, till gallring, vattning, skörd och till sist provsmakning. Odlingsmomenten kryddas med nyskriven och egenkomponerad musik, som Hasse skrivit tillsammans med sin fru Monica Forsberg. Hasses trädgård sänds på onsdagar kl 18:30 fram till den 17 juni, men finns att se på barnkanalen.se när man vill. Förutom odling blir det också pyssel, lekar och tips på enkla goda recept.

Hasse blev Rock-Olle
I sin ungdom var Hasse den stora rockstjärnan hemma i Östra Ljungby. Under artistnamnet Rock-Olle for han runt i bygdegårdarna med pappas radio som förstärkare till den fräcka gitarr-plankan och sjöng rock ‘n’ roll.
– Drömmen var att bli artist och musiker, och skolarbetet fick stryka på foten, men i vuxen ålder började jag studera igen och blev så småningom speciallärare, säger Hasse. Han övergav som bekant inte den musikaliska banan och till slut, efter många försök, fick han ett efterlängtat skivkontrakt. Många av Hasses sånger har blivit stora hits och allra mest efterfrågad är givetvis Änglahund. Var än Hasse drar fram får han spela den, vilket han gärna gör! Han skriver själv det mesta av sitt material och det har resulterat i 20 album och en massa singlar.

Hasses lada
Redan på 80-talet hade Hasse Andersson en egen TVshow som var oerhört populär – Hasses Lada.
– Folk trodde att ladan fanns på riktigt och vallfärdade till Kvinnaböske och Båstad för att se den. Men den lada man sett på TV var byggd i en studio och fanns inte i verkligheten, säger Hasse. Det var då idén till en verklig lada föddes. Krögaren Sten Mårtensson och Hasse ställde till med dans i bonden Lennart Grönkvists stora lada i Boarp utanför Båstad – och plötsligt fanns Hasses Lada i verkligheten. Verksamheten växte och många av våra stora artister och musiker showade under ett 20-tal år tillsammans med Hasse på Ladans scener.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Poul Heie
Hasse Andersson

Hasse Andersson

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än