Härliga sommardagar med egen pool

bygg en egen pool i trädgården och ge familjen en riktigt skön sommar. i dag finns pooler för stora och små tomter, och stora och små plånböcker. Du kan anlägga den direkt på marken eller gräva ner den.

Istället för att åka i väg på en dyr badsemester kan du göra om din egen trädgård till ett badparadis för hela familjen. Med en swimmingpool, lite marksten och en grill kan din trädgård bli en oas under hela sommar-halvåret.

Välbehövlig svalka
Här kan du inte bara njuta på semester och helger. Det kan även vara skönt att gå upp tidigare innan jobbet och ta ett morgondopp. Ta på badrocken och sätta sig i en stol vid poolen med morgontidningen och äta frukost och dricka kaffe. För att inte tala om hur skönt det är att komma hem från jobbet när man tycker att värmen under dagen har varit en pina. Då är det bara att kasta sig i poolen och få den välbehövliga svalkan.

Behaglig temperatur
I Stockholm är det inte så ofta sjöar och hav ger oss möjlighet att ta ett skönt avkopplande bad i en behaglig temperatur. Oftast dröjer det en bra bit in på sommaren innan vattentemperaturen gör det skönt att bada överhuvudtaget. Men med en egen pool förlängs och förstärks sommarkänslan. Du slipper packa in familjen i bilen och köra iväg till en fullpackad badstrand. Poolen ligger alltid där för ett motionspass eller ett avkopplande dopp som hjälper dig att varva ned vardagens stress på ett skönt sätt.

Skapa en bild
För att få svar på vad man ska tänka på när man går i pooltankar tog vi kontakt med Patrik Pettersson på Pool-byggarna i Järfälla, som säljer allt från standardpooler för självmontage till skräddarsydda specialbyggen.
– Det jag brukar rekommendera alla kunder, oavsett vad de är ute efter och innan vi sätter igång att titta närmare på behoven, är att de själva försöker skapa en så klar bild som möjligt av hur de vill att det ska se ut när det är klart. När man väl har kommit så långt i tankarna kan vi komma in med vår kunskap., säger Patrik Pettersson.

Välj rätt pool
En pool är en investering som både höjer husets värde och familjens humör, men att välja pool är inte bara en ekonomisk fråga. Det handlar också om att välja en pool som håller i många år.
– Vi erbjuder poolstommar av trä, betong eller glasfiber. De populäraste stommarna är av A-klassat svenskt virke så att de ska hålla länge. Bygger man med för svag klassning på virket så kommer det att börja falla sönder och ruttna. Därför har vi endast virke av högsta kvalitet. Detta trycks sedan upp till en impregneringsklass som vi anser vara bäst för swimmingpool, klassen benämns NTR-A. Vårt nytryckta virke får sedan vila ett par veckor i ett torkrum, så att vi skapar bästa möjliga villkor för poolen.

Poolbygget
Man kan själv bygga sin pool eller lägga ut jobbet.
– Våra pooler kan man bygga själv och det finns bra instruktioner att följa. Men vill man inte göra jobbet själv har vi duktiga montörer som kommer ut och gör klar poolen på några dagar, säger Patrik Pettersson

Pool- och spa-tips

Placeringen
Försök skapa en bild av var poolen ska vara och hur dess omgivning ska se ut.

Marken
Ta hänsyn till hur marken är där poolen ska ligga innan du bestämmer dig för om poolen ska grävas ner, byggas in eller stå ovan mark.

Runt poolen
Tänk efter hur poolen ska användas. Ska man kunna sitta i direkt anslutning till poolen? Stenbeläggning eller annan lösning runt poolen?

Budget
Gör en budget på vad poolen får kosta inklusive allt kringarbete. Tänk även på att när poolen väl är på plats kommer den att medföra driftskostnader.

Planera
Har du tänkt göra fler ingrepp på tomten så gör det samtidigt med poolbygget, när du ändå har maskiner och byggarbetare på plats.

Kunnig personal
Felaktiga byggen kan bli både dyra och tråkiga, så arbeta alltid kunniga byggare.

Text: Lisa Nilsson Foto: Poolbyggarna

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än