Härlig brasvärme

Att elda med ved är ett klimatsmart uppvärmningsalternativ, som kan stå för en del av husets uppvärmning. Men det förutsätter att man har rätt utrustning och att man eldar på rätt sätt.

Eldar du rätt är vedeldning en billig och miljövänlig uppvärmningsmetod. Men det är många som inte känner till hur man gör för att elda mer miljövänligt. Utsläpp från vedeldning sker främst i början av eldningsfasen och när man lägger in mer ved. Här är några tips du kan tänka på för att få en så effektiv eldning som möjligt.

En hög temperatur
Få snabbt ordentlig fyr och därmed hög temperatur i eldstaden. Använd torra stickor, papper eller liknande när du tänder och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du fyller på vedmagasinet. Följ de skötselinstruktioner som finns för just din anläggning.

En rejäl glödbädd
Se till att det finns en rejäl glödbädd när du fyller på vedmagasinet. Raka ihop glödbädden och stapla veden så att det finns ett utrymme för en ordentlig luftinblandning mellan vedträna.

Tillräckligt med luft
Pyrelda inte, utan se till att det alltid finns tillräckligt med luft till förbränningen. Följ även här de rekommendationer som finnas för just din anläggning. Om det inte finns några rekommendationer, får du se till att hålla tilluftsspjäll och rökgasspjäll tillräckligt öppna. Hellre för mycket luft än för lite.

Titta på röken
Ett enkelt sätt att kontrollera att förbränningen är god är att gå ut och titta på röken. Vid ofullständig, sotande förbränning får du svart eller mörkgrå rök med kraftig lukt. Är röken gulaktig innehåller den mycket tjära. Eftersom veden innehåller en viss mängd vatten kommer röken ofta att vara vit av kondenserad vattenånga. Det syns tydligast kalla vinterdagar. Varmare dagar ska röken vara i det närmaste osynlig och bara ses som ett värmedaller.

Effektiv värme
Många villaägare och fritidshusägare skaffar en braskamin för mysfaktorn, men eldar man rätt kan den också dra ett stort lass till uppvärmningen av huset.
– Med en brasa på kvällarna sänker man värmekostnaderna under vinterhalvåret. Då kan man kapa topparna på elräkningarna när det är kallt ute, säger Anders Odell energiexpert på Konsumentverket.

Funktion och utseende
När du väljer braskamin är det framför allt två saker som är viktiga; uppvärmningsbehovet och utseendet. Du ska trivas med din kamin samtidigt som den ger värme. Vill du ha en större effekt kan du välja en pelletskamin. Den har högre verkningsgrad än en vedeldad kamin och ger en jämnare värme, som kan ledas till flera rum eller våningar och som kan sättas igång och styras med fjärrkontroll. Pelletskamin är dessutom ett alternativ om du bor i ett område där man inte får elda med ved. Man kan använda en befintlig skorsten till både brasoch pelletskamin förutsatt att dimensionen på röret är lagom stor, samt att skorstenen är i tillräckligt bra skick. En kontroll ska alltid göras av en äldre skorsten så att du senare klarar besiktningen efter det att spisen är installerad. Har du inte möjlighet att installera skorsten i huset kan en etanolkamin vara ett alternativ.

Rökkanal och ventilation
Om du behöver installera en ny rökkanal till braskaminen, är det viktigt att säkerställa att genomföringen genom tak och vindbjälklag är tät. Fuktig inomhusluft ska inte kunna sippra ut och kondensera på vinden. Lika viktigt är det att säkerställa att nederbörd inte kan tränga in utifrån. Luften som tillförs till förbränningen ska helst tas utifrån, för att inte dra in extra kalluft i huset. Då slipper du använda redan uppvärmd inomhusluft, samtidigt som ventilationen i huset hålls oförändrad. Om du använder luft från rummet där kaminen är placerad, är det viktigt att undersöka hur det påverkar husets ventilation.

Värt att tänka på
För att ta tillvara på värmen från eldstaden fullt ut, bör du kunna reglera ditt övriga värmesystem. Väl fungerande termostat på elementen gör att de inte fortsätter att värmas upp när det redan är varmt i rummet. Därigenom sparar du energi när du eldar. Det är också viktigt att regelbundet sota rökgången, för att minska risken för skorstensbrand. Kontrollera också att inte missfärgning från sot eller mögel uppstått i vindsutrymmet. Sot eller mögel innebär att det finns brister i tätning och ventilation.

Anmälan
När du installerar öppen spis, kamin eller kakelugn ska du göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd. Din anläggning bör också kontrolleras av en sotare. Om du gör någon ändring av din eldstad eller rökkanal kan det också behöva anmälas till byggnadsnämnden.

Text: Lisa Nilsson
Foto: Contura

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än