Fräscht kök med nya bänkskivor

Kökets bänkskivor är ständigt i blickfånget och utgör en stor del av rummets karaktär. De utsätts dagligen för tuffa prövningar och behöver ibland bytas ut.

Aldrig har materialvalen för bänkskivor varit så många som nu. Du kan också special- och måttbeställa fullständigt efter dina behov, men priset blir därefter. Villa Aktuellt hjälper dig att ta reda på vilken bänkskivstyp just du är.

För den ombytliga 
De laminatskivor som säljs idag är så kallade högtryckslaminat och tål mycket mer än första generationens laminatskivor. De finns i en mängd olika utföranden vad gäller färg och mönster.

Mer minimalistiskt
Med kompaktlaminat får du tunnare och tåligare bänkskivor än med traditionellt laminat. Kärnan består av impregnerat kraftpapper med ovan- och undersida av högtryckslaminat. Kompaktlaminat ger ett lyxigare intryck än högtryckslaminat.

En genuin atmosfär
En bänkskiva i massivt trä ger ett gediget och ombonat intryck. De vanligaste träslagen är ek, ask, lönn, björk och valnöt. De har lång livstid och åldras vackert, men är känsliga för fläckar, värme och fukt.

Snyggt och hållbart
Stenskivor är eleganta, outslitliga och lätta att hålla hygieniskt rena. De finns i en mängd färger och variationer, men vanligast är granit. Viktigt att låta leverantören mäta innan du beställer stenskivan. Både granit och marmor kan nuförtiden tillverkas i vilken vinkel som helst.

Sten och modern teknik 
Komposit är ett sammansatt material som till största delen består av naturliga mineraler, resten är bindemedel och färgpigment. Precis som med stenskivor kan bänkskivor av komposit formas i den vinkel man önskar.

Avancerat stengods
Keramiska bänkskivor är resultatet av en avancerad utveckling av samma teknik som används vid klinkertillverkning. Till skillnad från natursten och kompositblandningar är keramik känsligt för slag och spetsiga belastningar.

En tålig klassiker 
Rostfria bänkskivor kan vara högblanka eller mattpolerade och kan fås i oändliga utföranden. Materialet är slitstarkt, lätt att rengöra och väldigt hygieniskt. Nackdelen är att det lätt uppstår repor och att varma kärl riskerar att plåten slår sig.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än