Framtidens villa

Den svenska villan behöver en rejäl uppdatering. Därför utmanas de gamla planlösningarna av framtidens villa i det nystartade Movehome Lab som presenteras på Hem, villa & bostadsrätt.

Det nya projektet Movehome Lab är ett samarbete mellan hustillverkaren Movehome och kända arkitekter, framtidsforskare och kreatörer. Syftet är att skapa framtidens villa, anpassad efter den moderna människans levnadsvanor.
– Livet i bostaden är något annat än för 20 år sedan, men det avspeglas inte alls i dagens husmodeller på marknaden. Vi ser behov av rum för nya familjekonstellationer och umgängessätt, rum som passar med dagens sätt att leva, det är vår uppgift, säger designchef Jessica Nilsson.

Fullt av nya lösningar
Det första huset från Movehome Lab tillverkas på fabrik i Småland, men har ett utseende och funktioner som påminner mer om specialritade hus som platsbyggs för hand. Villan är full av nya lösningar som vänder upp och ner på den traditionella planlösningen:
– Det traditionella vardagsrummet är borta. Huset är mer flexibelt, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Nya utrymmen som passar för hur vi lever idag, där barnen kan hänga eller där familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger Erik Jarlöv på Urban Design som ritat den första villan i Movehome Lab. Vid köket finns en sammanhållen flexibel umgängesyta. Och duschen har flyttat ut i korridoren!
– Tidigare generationer var kanske mer privata, dusch och förvaring skulle gömmas undan. Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta, säger arkitekten Erik Jarlöv.

Genomtänkt koncept
Movehome Lab vill också göra det enklare att bygga hus. Istället för hundratals valmöjligheter erbjuds kunderna ett färdigt koncept. Huset får en personliga prägel genom Add-ons – ett fåtal tillval som kan läggas till i huset ungefär som Lego-bitar.
– Stressade människor söker något som är genomtänkt från början. Men de vill ändå ha ett personligt boende, säger Jessica Nilsson.

Bygg online
Movehome presenteras i monter A17:42 på Hem, villa & bostadsrätt. Varumärket Movehome marknadsförs och säljs av Trivselhus, en av Sveriges största hustillverkare och en del av skogskoncernen Södra.

admin
Framtidens hus
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än